— vrijdag 6 oktober 2017, 17:05 | 0 reacties, praat mee

Gouden Freelancer Award naar Maartje Duin, Daan Dekker en Jaasis Linger

De winnaars van de gouden freelancer (vlnr): Maartje Duin, Daan Dekker & Jaasir Linger. Foto: Iona Hogendoorn.

De tweede editie van de Gouden Freelancer Award is gewonnen door Maartje Duin, Daan Dekker en Jaasis Linger. Het trio ontvangt de prijs voor hun radio- en webdocumentaire 'Gliphoeve – een vergeten strijd', waarin ze in het roemruchte verleden van de flat Gliphoeve in Amsterdam-Zuidoost duiken. In de zomer van 1974 werden ruim honderd woningen in de flat gekraakt door Surinaamse activisten, die daarna uitgroeide tot de meest Surinaamse plek van Nederland. Totdat de heroïne zijn intrede deed. Laatste wijziging: 9 oktober 2017, 19:40

De jury van de Gouden Freelancer Award – een prijs die de beste door freelancers gemaakte journalistieke productie beloont – roemt de documentaire om zijn vorm en de grote maatschappelijke relevantie. “Het verhaal wordt verteld door de voormalige bewoners van de Gliphoeve zelf – zonder tussenkomst van een presentator”, schrijft jury-lid Max van Weezel in het juryrapport. “Toch vormt het een logisch geheel.”

In totaal waren er tien genomineerden. De tweede plek was voor Kim van Keken, die eerder dit jaar in het arbeidsverleden van VVD-voorzitter Henry Keizer dook en ontdekte dat hij in 2012 een dubbelrol had gespeeld bij de aanschaf van een firma in het crematoriumwezen. Keizer trad uiteindelijk terug als voorzitter van de VVD.

Brenda Stoter Boscolo wist de derde plek te bemachtigen met haar in De Groene Amsterdammer gepubliceerde verhaal ‘Mijn vrienden zijn nu in de hemel’, over door IS getrainde yezidi-jongens die wisten te ontkomen.

De Gouden Freelancer Award is een initiatief van freelancers-collectief Bureau Wibaut en zag in 2015 het levenslicht. De prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt. De jury bestond dit jaar naast Max van Weezel ook uit Franka Hummels en Sheila Sitalsing. Bij de eerste editie ging de prijs naar Ivo van Woerden.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.