banner festival 23

— woensdag 27 juli 2022, 12:16 | 0 reacties, praat mee

Google wil deals sluiten met Nederlandse nieuwsuitgevers vereenvoudigen

AFP

Google introduceert voor Nederlandse uitgevers Extended News Preview (EPN). Die tool moet het voor uitgevers eenvoudiger maken afspraken te maken over de wijze waarop Google hun producties indexeert. Momenteel is onduidelijk wat een kort of lang fragment nu precies omvat. Laatste wijziging: 27 juli 2022, 12:21

In het kader van de nieuwe Europese auteursrechtenrichtlijn is Google gestart overeenkomsten te sluiten met uitgevers. Google zegt overeenkomsten te hebben gesloten met uitgevers van meer dan 300 nationale, lokale en gespecialiseerde publicaties in Duitsland, Hongarije, Frankrijk, Oostenrijk, Ierland en Nederland.

Het Extended News Previews Program stelt individuele uitgevers in staat Google zelf te benaderen voor een overeenkomst rond hergebruik van content “die verder gaat dan links en korte fragmenten.”

Woordvoerder Rachid Finge zegt in een reactie aan Villamedia: “Google blijft overigens graag bereid om aan tafel te gaan met het collectief van Nederlandse mediaorganisaties dat gezamenlijk wil onderhandelen.”

Google wacht nog op gespreksvoorstellen van Nederlandse uitgevers-collectieven, aldus Finge. Meerdere mediabedrijven kondigden aan samen te willen optrekken in de onderhandelingen met het bedrijf.

Bekijk meer van

Google Extended News Preview

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.