website over journalistiek

Google past betaalsysteem aan

Dolf Rogmans — Geplaatst in Innovatie op donderdag 2 februari 2012, 09:12

Nieuws

Een paar maanden na introductie past Google zijn online betaalsysteem voor uitgevers, One Pass, aan. Daarvoor gaat het systeem binnenkort tijdelijk offline. In Nederland gebruikt Villamedia One Pass en is NRC Media bezig met de invoering. NRC-uitgever Hans Nijenhuis: ‘Het is vervelend voor een aantal van onze ontwikkelaars die best al wat werk hadden verricht om alles klaar te maken voor de oorspronkelijke versie van Google One Pass en het betekent wat vertraging. Maar verder kijken we ernaar uit om zodra het af is het systeem dat ze nu maken te gaan gebruiken’. Villamedia kijkt eerst wat de precieze veranderingen inhouden voordat wordt besloten of One Pass blijft.

 

Google introduceerde One Pass als een mogelijkheid voor uitgevers om kleine bedragen voor hun online content te vragen, zowel op basis van een abonnement als per artikel. Villamedia verkoopt de achtergrondverhalen uit het magazine op die manier. Internationaal is er weinig interesse voor het systeem. Uitgevers zijn huiverig marge te moeten afdragen aan Google gezien hun ervaringen met Apple. Ook is het weer een betaalvariant, naast al bestaande systemen.

Volgens een woordvoerder van Google wordt One Pass daarom aangepast. Het wordt voor lezers mogelijk content te bekijken zonder te betalen, maar door mee te werken aan een nieuwe vorm van adverteren. Details worden nog niet vrijgegeven. Voor Nederland zal dat overigens niet worden ingevoerd en blijft One Pass een betaalsysteem.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.