website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Google onthult verwijderverzoeken

Lars Pasveer — Geplaatst op woensdag 26 oktober 2011, 14:24

Nieuws

Elke twee jaar publiceert zoekgigant Google een zogeheten Transparency Report, waarin het meldt hoe vaak het wereldwijd door overheden is gevraagd om informatie te verwijderen. Daarnaast onthult Google - voor het eerst - hoe vaak het is gevraagd om informatie over Google-gebruikers. Het rapport geeft een interessante blik achter de schermen.

De Nederlandse staat blijkt een relatief bescheiden klager met vier verzoeken om in totaal zestien items te laten verwijderen, in het eerste half jaar van 2011. Het betreft twee YouTube-video’s en veertien pagina’s op Google’s blogplatform Blogger.

De Nederlandse overheid heeft Google verder in 64 gevallen om informatie gevraagd over in totaal 213 gebruikers. Daar heeft Google - wederom tussen januari en juni 2011 - in minder dan de helft van de gevallen (48 procent) gehoor aan gegeven. Ter vergelijk: de Verenigde Staten wilde in die periode van 11.000 gebruikers informatie hebben. De regering daar wilde 757 stuks informatie verwijderd zien. In totaal werd wereldwijd van 25.440 mensen informatie opgevraagd.

Meer bij Google

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.