banner printplaza 1

— vrijdag 14 september 2018, 09:38 | 0 reacties, praat mee

Google onder druk vanwege Chinese plannen

© How Hwee Young / EPA

Amerikaanse politici willen duidelijkheid van Google over diens plannen om toe te treden tot de Chinese markt. Grote vraag is of het bedrijf van plan is te voldoen aan de Chinese internetcensuur om toe te kunnen treden tot de Chinese markt.

In de afgelopen weken is de druk op het bedrijf opgevoerd nu Google al weken geen antwoord geeft op die vraag, meldt persbureau Reuters. Een groep van zestien Amerikaanse politici heeft, in navolging van medewerkers van Google, mensenrechtenorganisaties en andere politici, gevraagd of Google kan garanderen dat Chinese gebruikers of buitenlanders in China niet uitvoerig gevolgd worden door Google-producten.

Donderdag vertelde Jack Poulson, twee jaar werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker bij Google, dat hij ontslag had genomen. Hij vindt dat het bedrijf zijn toewijding aan mensenrechtennormen niet nakwam bij het ontwerpen van de zoek-app voor het land. Er zouden zelfs meerdere werknemers van Google om deze reden ontslag hebben genomen, meldt The Intercept.

Google heeft nog steeds geen antwoord gegeven op de vraag al stelt het in een verklaring dat het al “vele jaren heeft geïnvesteerd om Chinese gebruikers te helpen.” Het belangrijkste zoekplatform van Google is sinds 2010 geblokkeerd in China, maar het probeert nu nieuwe wegen te vinden naar ‘s werelds grootste markt voor smartphonegebruikers. Ook Apple, Facebook en Amazon proberen voet aan de grond te krijgen in het land.  De Chinese markt is voor grote techbedrijven interessant vanwege de grote afzetmarkt.

26 september moet Google voor een Senaatscommissie verschijnen om vragen te beantwoorden over deze kwestie. Daarbij treedt Googles privacydirecteur Keith Enright op als getuige. Ook Apple, Twitter en retailgigant Amazon zijn voor het verhoor uitgenodigd. Meer bij NU.nl

Bekijk meer van

Google China

Praat mee

banner loopbaanontwikkeling NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.