website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Google onder druk vanwege Chinese plannen

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in censuur op vrijdag 14 september 2018, 09:38

© How Hwee Young / EPA

Nieuws Amerikaanse politici willen duidelijkheid van Google over diens plannen om toe te treden tot de Chinese markt. Grote vraag is of het bedrijf van plan is te voldoen aan de Chinese internetcensuur om toe te kunnen treden tot de Chinese markt.

In de afgelopen weken is de druk op het bedrijf opgevoerd nu Google al weken geen antwoord geeft op die vraag, meldt persbureau Reuters. Een groep van zestien Amerikaanse politici heeft, in navolging van medewerkers van Google, mensenrechtenorganisaties en andere politici, gevraagd of Google kan garanderen dat Chinese gebruikers of buitenlanders in China niet uitvoerig gevolgd worden door Google-producten.

Donderdag vertelde Jack Poulson, twee jaar werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker bij Google, dat hij ontslag had genomen. Hij vindt dat het bedrijf zijn toewijding aan mensenrechtennormen niet nakwam bij het ontwerpen van de zoek-app voor het land. Er zouden zelfs meerdere werknemers van Google om deze reden ontslag hebben genomen, meldt The Intercept.

Google heeft nog steeds geen antwoord gegeven op de vraag al stelt het in een verklaring dat het al “vele jaren heeft geïnvesteerd om Chinese gebruikers te helpen.” Het belangrijkste zoekplatform van Google is sinds 2010 geblokkeerd in China, maar het probeert nu nieuwe wegen te vinden naar ‘s werelds grootste markt voor smartphonegebruikers. Ook Apple, Facebook en Amazon proberen voet aan de grond te krijgen in het land.  De Chinese markt is voor grote techbedrijven interessant vanwege de grote afzetmarkt.

26 september moet Google voor een Senaatscommissie verschijnen om vragen te beantwoorden over deze kwestie. Daarbij treedt Googles privacydirecteur Keith Enright op als getuige. Ook Apple, Twitter en retailgigant Amazon zijn voor het verhoor uitgenodigd. Meer bij NU.nl

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.