data als kans

— maandag 6 juni 2022, 06:58 | 1 reactie, praat mee

Google moet schadevergoeding van bijna half miljoen euro betalen aan ex-politicus Australië

John Barilaro, de voormalige vicepremier van de staat New South Wales - © EPA/DAN HIMBRECHTS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Google moet van de Australische rechter 715.000 Australische dollar (480.500 euro) betalen aan John Barilaro, de voormalige vicepremier van de staat New South Wales, meldt The Guardian. Barilaro werd in twee Youtubefilmpjes van komiek Jordan Shanks zodanig beledigd en getreiterd dat hij depressief raakte en de politiek verliet. Laatste wijziging: 6 juni 2022, 07:05

Barilaro klaagde Shanks en Google, het moederbedrijf van YouTube, aan in 2020. In november 2021 schikte Barilaro met Shanks (wiens online alias Friendlyjordies luidt), nadat Shanks zich had verontschuldigd voor het getreiter en de video’s had bewerkt.

Google weigerde zich echter te verontschuldigen voor de video’s, die het niet offline wilde halen. In eerste instantie verdedigde het bedrijf de video’s, al hield het daar vlak voor de rechtszaak van start ging mee op. Daarmee gaf het bedrijf in feite toe dat de video’s beledigend waren.

Volgens de advocaat van Barilaro werd zijn politieke reputatie door de valse berichten in de video’s enorm geschaad, waarvoor het bedrijf de maximale schadevergoeding moest betalen. De rechter in Australië stemde daar maandag mee in, en zei dat Barilaro “getraumatiseerd” werd door de “haatdragende” en “racistische” video’s. Barilaro moest volgens de rechter daardoor “het publieke ambt voortijdig verlaten”.

Bekijk meer van

Google

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Wim Theunisse, 6 juni 2022, 23:08

Betreffende Google en het bovenstaande.
Menig keer werden er bedrijven veroordeeld, Microsoft, Google en vele anderen.
Elke keer ging het om miljoenen bedragen vanwege o.a. privacy schendingen of opgedrongen software programma’s want u en ik, de consument, zou benadeeld zijn.
De gedachtengang heeft niet geleid tot een schadevergoeding merkbaar aan mijn bankrekening.
Mijn vraag?

Waar kwam dat geld terecht?
Niet bij de software koper.
Gelet op het feit dat het door de jaren heen inmiddels om miljarden euro’s/dollars gaat vraag ik mij af waar de Europese Unie, die de processen voerde, dat geld gelaten heeft aangezien geen enkele software gebruiker een toename op de eigen bankrekening zag.

Wie stak de miljarden euro’s in eigen zak?
Er zijn dagen dat ik het niet in mijn kontzak heb.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.