Smartocto userneeds

— woensdag 4 januari 2012, 08:40 | 0 reacties, praat mee

Google, Facebook en Twitter op zwart?

NetCoalition, een gelegenheidsalliantie van diverse internetgiganten en wetenschappers, heeft op de Amerikaanse nieuwszender Fox News laten weten dat sites als Google, Facebook, Twitter, Paypal, eBay en Amazon hun sites op zwart zetten als de overheid de Amerikaanse antipiraterijwet SOPA invoert. "Deze wet betekent niets minder dan het einde van het huidige internet", zei Markham Erickson namens NetCoalition. Hoe, waar en wanneer de actie plaats zal vinden, is nog niet bekend. SOPA, een afkorting voor Stop Online Piracy Act, geeft de Amerikaanse overheid het recht zonder tussenkomst van een rechter websites op zwart te zetten als zij inbreuk maken op het merkenrecht en auteursrecht. Dat geldt zowel voor Amerikaanse en buitenlandse sites.

Volgens de technologiesites Techdirt bouwt de Amerikaanse overheid met SOPA een ‘Great Firewall of America’, een verwijzing naar de strenge censuur van de Chinese overheid. “Denk aan alle sites waarop dit effect kan hebben”, schrijft Techdirt. “Twitter, Facebook, YouTube, Tumblr, SoundCloud, Ebay, Flickr, Wikipedia, Craigslist, Wordpress - eigenlijk elke site die user-generated content aanbiedt.”

Het gevaar van de wet zit hem volgens de critici in de macht die eigenaren van copyright krijgen. Zij kunnen straks bij een vermoeden van copyrightschendingen sites uit de lucht laten halen. Dat kan leiden tot misbruik en onterechte aantijgingen waarbij de site-eigenaar moet aantonen dat hij onschuldig is. Het Amerikaanse Huis van lijkt tot nu toe gevoeliger voor de lobby van de film-, muziek- en kledingindustrie die wel achter de invoering van de wet staan. De discussie over het wetsvoorstel wordt later deze maand hervat.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.