— woensdag 4 mei 2022, 15:17 | 0 reacties, praat mee

Google blokkeerde 8 miljoen advertenties over oorlog in Oekraïne

© AFP / Robyn Beck

Google heeft dit jaar 8 miljoen advertenties die betrekking hadden op de oorlog in Oekraïne geblokkeerd. Dit heeft Google woensdag bekendgemaakt, tegelijk met het uitbrengen van de jaarlijkse cijfers over schadelijke advertenties. In totaal blokkeerde of verwijderde de Amerikaanse zoekmachine in 2021 meer dan 3,4 miljard reclame-uitingen. In 2020 ging het nog om 3,1 miljard advertenties. Laatste wijziging: 4 mei 2022, 15:32

Tussen 2020 en 2021 verdrievoudigde het aantal schorsingen van accounts van adverteerders, van 1,7 miljoen in 2020 naar 5,6 miljoen in 2021. Google verwijderde vorig jaar advertenties van meer dan 1,7 miljard pagina’s en beperkte meer dan 5,7 miljard advertenties. Dit betekent dat beperkt wordt waar de reclames te zien zijn op basis van locatie, certificeringsstatus en lokale regelgeving.

Google blokkeert of verwijdert advertenties om verschillende redenen, bijvoorbeeld als een gevaarlijk product wordt gepromoot of als er een computervirus in de advertentie zit.

Het op pauze zetten van advertenties bij gevoelige of onvoorspelbare gebeurtenissen, zoals Google doet met de oorlog in Oekraïne, gebeurt wel vaker. Dit doet het bedrijf om te voorkomen dat mensen misbruik maken van de situatie en er misleidende informatie wordt verspreid. Google is bijvoorbeeld tijdelijk gestopt met het verkopen van reclameruimte in Rusland en maakt het Russische staatsmedia onmogelijk om advertenties te kopen of verkopen.

Bekijk meer van

Google

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.