website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Goed gemikt op Mathieu van der Poel

Theo Audenaerd — Geplaatst op maandag 13 mei 2019, 11:00

Foto DNA Naar foto’s kijk je. Theo Audenaerd, oud-beeldredacteur bij de Volkskrant, doet meer. Hij vertelt het verhaal achter een foto. Deze keer praat hij met fotograaf Klaas Jan van der Weij die voor de Volkskrant de Amstel Gold race volgde en Mathieu van der Poel fotografeerde na de finish. Van der Weij: ‘Iedereen die de foto ziet, denkt dat ik wijdbeens over hem heen ben gaan staan, maar dat zou ik never nooit doen.'

‘Ik had ervoor gezorgd dat ik op een goede plek stond bij de finish. Terwijl ik mijn lens op de groep richtte die op de eindmeet afstormde, zag ik helemaal links in mijn zoekerbeeld ineens iets wits opduiken. Een witte broek. Alleen Mathieu van der Poel rijdt in een witte broek. Dat is frappant, waar komt die nou vandaan, dacht ik. Zo maar uit het niets. Enfin, hij wint die sprint en schiet met alle andere renners uit de kopgroep langs me heen. Ik moet nu snel naar achteren. Vijftig meter rennen langs een hek is klote. Ik heb last van een dikke knie en moet opletten; de binnenkomende renners denderen rakelings langs. Ik moet Mathieu vinden.

Links voor me zie ik een grote groep mensen op een kluitje. Ze drommen duidelijk om iemand heen. Aan het blauw van het shirt zie ik dat het niet Van der Poel, maar Julian Alaphilippe is. Iets verderop rechts staat een grotere groep. Tussen alle benen door zie ik een paar wielrenschoentjes op het asfalt. Als daar de voeten liggen, moet daar ongeveer het hoofd zitten, denk ik bij mezelf.

Ik til mijn camera hoog boven me uit en mik op goed geluk recht naar beneden over de koppen van de omstanders heen. Niet slecht gegokt. Op het scherm van mijn camera zie ik inderdaad het hoofd van Mathieu, maar ook televisiecamera’s, en voeten. Veel voeten. Dat kan beter. Een reus van een beveiliger die overal bovenuit torent, heeft er geen probleem mee als ik zijn schouder als steun gebruik. Zonder te zien wat ik doe, druk ik weer een paar keer af. Bingo. Op één schoen na geen storende obstakels deze keer. En het beeld is scherp. Door de brillenglazen heen kun je zelfs de gesloten ogen zien. Ik ben dik tevreden.’

De foto stond dinsdag 23 april als staand beeld paginagroot (klik op de carrousel voor het staande beeld) in de Volkskrant.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.