word studentlid

— maandag 12 april 2010, 12:40 | 0 reacties, praat mee

Geweld tegen journalist ‘onrechtmatig’

Politiemensen moeten met hun handen van camera's afblijven. Ook als ze niet gefotografeerd of gefilmd willen worden. In de praktijk weten veel agenten dat niet. Dat levert ze achteraf een standje op, maar geen strafrechtelijke vervolging. Dat blijkt uit de afhandeling door justitie van een aangifte van EenVandaag-verslaggever Erik Bootsman. Die deed vorig jaar aangifte van geweld en het wissen van videomateriaal toen hij op 7 november 2009 op het politiebureau in Hilversum filmde hoe een inwoner aangifte deed. Laatste wijziging: 13 april 2010, 10:58

Een agent wenste niet gefilmd te worden, waarschuwde Bootsman enkele keren en pakte hem toen met geweld aan. De camera werd door een agente afhandig gemaakt, volgens eigen zeggen om te voorkomen dat Bootsman zelf materiaal zou wissen. Ook zij had bezwaar gemaakt tegen het filmen.

De agent had niet mogen ingrijpen toen Bootsman filmde, omdat er door het filmen geen strafbaar feit werd gepleegd. “De politiemensen stond het echter ook vrij om niet in gesprek te gaan met de aangevers of met u, zolang u bleef filmen”, stelt de verklarende brief van het Arondissementsparket Amsterdam. “U mocht echter niet worden gedwongen om te stoppen met filmen”, aldus het parket.

Omdat de politieman handelde in de foute aanname dat filmen verboden was, past het gebruikte geweld “niet binnen de rechtmatige uitoefening van zijn bediening”, aldus het parket. “Dit maakt het door hem toegepaste geweld onrechtmatig”, aldus het parket. Het geweld zou echter puur om reden van Bootsmans aanhouding en inbeslagname van de camera zijn toegepast.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) deed verder op verzoek van het Bureau Integriteit onderzoek naar het vermoedelijk gewiste materiaal op de geheugenkaarten van de camera. De NFI trof geen video aan van vlak voor het moment dat de camera door Bootsman werd uitgezet. “Nader sporenonderzoek in metadata kan aannemelijk maken dat dergelijk beeldmateriaal wel bestaan heeft”, schrijft het Arondissementsparket. Echter, een uitputtend, kostbaar onderzoek naar deze metadata is volgens het parket niet nodig, nu de feiten en het gebruikte geweld “eensluidend is verklaard”.

De officier van justitie zal de korpsleiding verzoeken om de betrokken agent disciplinair te straffen. Ook de agent die Bootsmans arm verdraaide zal een dergelijke maatregel krijgen opgelegd. Strafrechtelijke vervolging is niet aan de orde, aldus het parket.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.