data als kans

— woensdag 5 juni 2019, 10:38 | 0 reacties, praat mee

Gemeente Arnhem overweegt instelling mediafonds

De vlag van de gemeente Arnhem, dat ook de instelling van een mediafonds overweegt.

De gemeente Arnhem onderzoekt mogelijkheden om een mediafonds op te richten. Het zou daarbij gaan om een bescheiden fonds van zo'n 50.000 euro, waarmee de gemeente beoogt jaarlijks tien journalistieke producties te ondersteunen. In een vorige week verschenen raadsbrief wordt gepleit voor een proef van twee jaar. Laatste wijziging: 5 juni 2019, 10:40

De brief verwijst naar initiatieven in andere gemeenten. Sommige, zoals in Leiden, draaien al langere tijd en hebben een ruim budget, andere zijn nog in een pril stadium.

“De Nederlandse Vereniging van Journalisten heeft een leidraad gemaakt voor hoe mediafondsen onafhankelijk ingericht kunnen worden. Het zou gaan om het oprichten van een zelfstandige stichting met onafhankelijk bestuur, waarmee de gemeente een subsidierelatie aangaat. Het fonds zou voor individuele journalisten zijn om onafhankelijke onderzoeksjournalistiek te bedrijven en niet voor mediaorganisaties”, aldus de brief.

Met betrekking tot bestaande subsidieregelingen voor onder meer de lokale omroep en andere projecten is er geen speelruimte. “Ons college ziet geen ruimte om binnen de huidige begroting andere financiële keuzes te maken ten gunste van de lokale media”, aldus de raadsbrief.

“Zonder additionele middelen vanuit het Rijk zijn de ambities om een Arnhemse streekomroep te vormen op dit moment niet realistisch”, aldus het college. Het college laat onderzoeken of bij een komende verbouwing van het gemeentehuis voorzieningen en ruimten kunnen worden gerealiseerd waar media gebruik van kunnen maken.

Die plannen moeten nog worden uitgewerkt.

Het college schrijft verder: “Wanneer een mediafonds structurele middelen heeft om jaarlijks te verstrekken dan kan er een constante stroom van verdiepende journalistieke producties ondersteund worden. Arnhem zou daarmee een structurele kwaliteitsimpuls kunnen krijgen. Tegelijkertijd zijn er ook landelijk discussies of de lokale media niet meer gebaat zijn bij het structureel subsidiëren van een aantal organisaties in plaats van het subsidiëren van losse onderzoeksjournalistiek projecten.” Meer bij Gemeente Arnhem

Bekijk meer van

vernieuwing Mediafonds Arnhem

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.