website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Geluidsman Hugo Helmond (64) overleden

Theo Uittenbogaard — Geplaatst op maandag 29 april 2019, 09:41

© Mario Steenbergen

Nieuws De geluidsman Hugo Helmond, die een groot deel van zijn carrière voor de VPRO-televisie heeft gewerkt, is op 24 april in het hospitaal van Le Mans in Frankrijk overleden.

Omdat Helmond in het dorpje Parcé-sur-Sarthe (Loire) alleen woonde en hij met verwondingen aan het hoofd in zijn huis werd aangetroffen, doet de plaatselijke gendarme onderzoek naar de doodsoorzaak. Zijn huis in de Rue Dufour is verzegeld. Een standaard procedure volgens het hoofd van de gendarmerie, zo bericht de plaatselijke krant Nouvelles.

Zijn dorpsgenoten Rosemary en Archibald Speirs, zijn ervan overtuigd dat zijn afnemende gezondheid de reden van zijn overlijden is. “Hij had geen vijanden. Hij maakte deel uit van de dorpsgemeenschap. Hij speelde jeu de boules op hoog niveau, hij was lid van de Vrienden van het Orgel en hij fotografeerde bij elke festiviteit in het dorp. Hij was bij iedereen geliefd. Hij was sociaal. Hij was de ster van het dorp”.

Zijn buurman van de bar Le Lagon Bleu, zag de dag voor zijn dood een ‘zieke man’. “Hij had al drie hartaanvallen gehad en hij zag er de laatste tijd moe uit”. Als gevolg van zijn werkzaamheden als geluidstechnicus en de aantasting van zijn gehoor, leed Hugo Helmond al decennia aan evenwichtsstoornissen. Hij had last van artrose en moest zijn geluidswerk gedwongen staken.

Dertien jaar geleden vertrok hij naar Frankrijk. Kocht een verlaten, 700 jaar oude auberge in Parcé, knapte die grondig op, maar kon het na twee jaar niet bolwerken, bij gebrek aan klandizie.

Filmmaker Theo Uittenbogaard heeft veel met Helmond gewerkt. “Hugo Helmond is wat mij betreft totaal verbonden met mijn werk voor de VPRO-televisie. Hij was er altijd en overal. Van Panama tot Liechtenstein. Van Ronda tot Berlijn. Hij was goed reisgezelschap. En -echt waar- hij wist in elke stad of dorp waar ook ter wereld, een restaurant waar je lekker kon eten. Hij had destijds de gewoonte om standaard een foto van zijn lege hotelkamer te maken; ik ben benieuwd waar die collectie is gebleven.”

Editor Mario Steenbergen noemt het overlijden van Helmond “het einde van een tijdperk”.

“Hugo Helmond was een sociale man. Hij was een vakman, maar vooral niet het soort geluidsman die alleen maar kijkt of het geluid er goed op staat”, aldus regisseur/cameraman Paul Cohen. “Zijn hart stond open voor de mensen die we filmden. In 1989 filmden we in Armenië, na een verschrikkelijke aardbeving. In het hotel in Yerevan waar we verblijven logeerde ook een Georgisch vrouwenkoor, dat ergens in de stad ging optreden. De perestroika en glasnost van Gorbatsjov hebben ook hier de mensen geraakt. Het Georgisch koor wilde voor ons zingen, op de hotelkamer. Hugo pakt zijn Nagra en neemt alles op. Deze prachtige opname heb ik nog steeds. Hugo, met z’n koptelefoon op, was in tranen (en hij was niet de enige). Zelden hadden wij zulke zuivere en innige stemmen gehoord.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.