website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Geen samenwerking DUIC en RTV Utrecht’

Lars Pasveer — Geplaatst in conflict op donderdag 16 november 2017, 09:40

De Zadelstraat in Utrecht, met uitzicht op de Dom | Lex van Lieshout / ANP

De Zadelstraat in Utrecht, met uitzicht op de Dom | Lex van Lieshout / ANP

Nieuws

In Utrecht dingen twee partijen mee naar de licentie om lokale televisie te maken. De licentie vervalt met ingang van volgend jaar. De huidige licentiehouder RTV Utrecht wil door, maar ook het nieuwsplatform DUIC wil televisie gaan maken. Eerste gesprekken over samenwerking zijn op niets uitgelopen.

DUIC-hoofdredacteur Michael Kroonbergs zegt in het AD dat ze niet willen worden opgeslokt door RTV Utrecht en op basis van gelijkheid - en met behoud van identiteit - willen samenwerken. “Dat botste kennelijk met de wensen van RTV Utrecht”, aldus Kroonbergs.

DUIC heeft de laatste jaren een succesvolle nieuwssite en papieren editie gebouwd en wil nu dus ook een lokale omroep worden. De gemeente Utrecht subsidieert de lokale elementen van RTV UTrecht (UStad en Bingo FM) jaarlijks met 640.000 euro.

RTV Utrecht-directeur Paul van der Lugt zegt dat het model van zijn omroep (een regionale en lokale omroep inéén) succesvol is. Het uit elkaar halen van die constructie wil Van der Lugt niet: “Ik heb tijdens de gesprekken aangegeven er niet blij mee te zijn om een succesvol model te ontvlechten voor een samenwerking op bestuurlijk niveau die zich nog niet heeft bewezen.”

De gemeente Utrecht heeft een onafhankelijke verkenner laten onderzoeken of de omroepen samen één licentie wilden aanvragen. Nu die gesprekken op niets zijn uitgelopen, vraagt de gemeente van elk van de partijen een toekomstvisie. “We hebben afgesproken dat RTV Utrecht en DUIC nu ieder een plan schrijven dat voldoet aan de extra voorwaarden en inrichtingseisen die wij stellen”, aldus de gemeente.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.