— woensdag 15 mei 2013, 09:13

‘Geen misleiding World Press Photo’

Een flinke hoeveelheid nabewerking, maar geen bewijs van compositie uit meerdere beelden. Dat is de conclusie van professor Hany Farid over de World Press Photo 2013, waar gisteren de nodige twijfel over rees. Het feit dat fotograaf Paul Hansen lange tijd het zogeheten RAW-bestand achterhield en twijfels over de lichtval voedden de achterdocht over de echtheid. Overhandiging van het RAW-bestand - dat ruwe, onbewerkte informatie over de foto bevat - is een vereiste bij World Press Photo. Professor Farid is mede-oprichter van Fourandsix Technologies, dat software maakt waarmee foto-manipulatie is te achterhalen. Hij stelt dat het onderzoek dat door derden is gedaan om manipulatie te bewijzen rommelig is geweest. Eduard de Kam, expert op het gebied van digitale fotografie aan het Nederlands Instituut voor Digitale Fotografie concludeert: "Alle pixels in het RAW-bestand komen overeen met de foto in het gecomprimeerde JPEG-bestand dat overal is gepubliceerd." Wel heeft Hansen veel nabewerking op de foto gepleegd. Hansen heeft de jury indertijd ingelicht welke bewerkingen hij op de foto heeft uitgevoerd. De jury is tevreden met die uitleg. Meer bij World Press Photo

Bekijk meer van

World Press Photo

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.