word studentlid

— maandag 19 maart 2012, 15:08 | 2 reacties, praat mee

Rechter: boek ‘In Gods Naam’ aanpassen

In de zaak rond het boek 'In Gods Naam' van de Maastrichtse journalisten Henk Langenberg en Maarten van Laarhoven heeft de voorzieningenrechter geoordeeld dat van een aantal vermeldingen in het boek onrechtmatig is. Deze dienen in een tweede en verdere druk van het boek te worden aangepast. Wim van der Valk, oud-deken van Weert, had bezwaar gemaakt tegen vermelding van zijn naam in het boek over deken Joep Haffmans uit Gulpen. Bij de bewuste vermeldingen gaat het om verklaringen - zonder nevenbewijs - die van horen zeggen zijn. Hij werd onder meer als vriend van Haffmans opgevoerd, iets dat hij ontkent. Laatste wijziging: 19 maart 2012, 18:06

De auteurs stellen dat die vermeldingen wellicht feitelijk niet kloppen, maar niet onrechtmatig zijn. Bovendien zouden lezers duidelijk kunnen vaststellen dat Van der Valk niet bij Haffmans’ losbandige leven en vermeende miljoenenroof uit de armenkas betrokken was. De rechter meent dat de auteurs “nagelaten hebben hun feitelijke basis kenbaar zorgvuldig en accuraat te verzekeren”.

Ze hadden de misstanden rond Haffmans ook aan de kaak kunnen stellen, zonder Van der Valk daarin te betrekken. De auteurs mogen nu een tweede en verdere druk niet uitbrengen zonder dat daar enkele verwijzingen naar Van der Valk uit zijn verwijderd.

Van der Valk kreeg niet op alle punten gelijk: de oud-deken uit Weert had verder een voorschot van 10.000 euro geëist op een totale dwangsom van 100.000 euro. Maar volgens de rechter is niet aannemelijk gemaakt dat er materiële schade is.

Ook wilde de oud-deken dat de auteurs hoofdelijk tot het betalen van de proceskosten veroordeeld zouden worden. In alle gevallen zijn die eisen door de rechter afgewezen. Nu beide partijen deels in het (on)gelijk zijn gesteld, zullen beide partijen de eigen proceskosten dragen.

Het bezwaar tegen publicatie van een foto uit 1985 - uit een uitzending van de talkshow van Sonja Barend - werd afgewezen, omdat het daarbij over een verifieerbaar historisch feit gaat. De eis een passage te schrappen over een procedure uit 2003 die Van der Valk voerde tegen de Gay Krant en Panorama, werd eveneens afgewezen.

Al erkent de rechtbank dat daardoor de zaak weer wordt opgerakeld, de schrijvers baseren zich op artikelen in de genoemde tijdschriften en de inhoud van een vonnis van de rechtbank Den Bosch. Ook hier zijn dat verifieerbare feiten die passen in de context van het boek.

Het boek heeft de auteurs al de nodige problemen bezorgd: zo werd Van Laarhoven ontslagen bij Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad en kreeg collega Langenberg eerder al een schrijfverbod opgelegd.

Rechtspraak.nl: Vonnis BV9228

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Paul Disco, 19 maart 2012, 20:48

Interessante uitspraak. De rechter zegt dus dat een beperkt aantal vermeldingen van de oud-deken niet terecht zijn, maar dat laat onverlet de essentie van het boek. Wat is nou precies de reden van het ontslag en het schrijfverbod? De berichten en het vonnis lezen allemaal weg als lovenswaardige onderzoeksjournalistiek met een paar niet-feitelijke, dus terecht te corrigeren, passages. Of zie ik dat verkeerd?

henk Langenberg, 20 maart 2012, 15:49

2. Henk Langenberg, 20 maart 15:27

Aan het boek in Gods naam hebben Maarten van Laarhoven en ik anderhalf jaar gewerkt. Het boek is onder andere gebaseerd op gesprekken met tientallen mensen, priesters en kertkdeskundigen. Haffmans en Van der Valk waren in de jaren zeventig en tachtig vrienden, kregen wij te horen. Probleem bij het kort geding - een half jaar na het verschijnen van het boek! - was dat maar een priester zijn verklaring durfde te ondertekenen. Dat was voor de voorzieningenrechter te weinig. Wij kunnen er mee leven. De acht kleine aanpassingen in de tweede druk tasten de essentie van het boek niet aan.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.