— dinsdag 22 december 2015, 15:23 | 0 reacties, praat mee

Freelancers positief over toekomst ondanks karig hier-en-nu

De gemiddelde freelancer is 48 jaar, HBO of hoger opgeleid... en slecht betaald. Dat blijkt uit de enquête 'Monitor Freelancers en Media 2015' is gehouden onder ruim 800 freelance journalisten, fotografen, schrijvers, ontwerpers en illustratoren. Laatste wijziging: 23 december 2015, 14:33

Beroepsorganisaties NVJ, Dupho, FLA, BNO en de collectieve beheersorganisaties (cbo’s) Lira en Pictoright gaven opdracht tot de peiling. De resultaten zijn vrij ontluisterend: ondanks een hoge opleiding, jarenlange ervaring en vakmanschap is het gemiddelde belastbare inkomen van de freelancer momenteel 23.162,00 euro. Dat was in 2013 gemiddeld nog 25.000 euro.

“Bijna de helft van de respondenten geeft aan nauwelijks rond te komen. Vier op de tien (foto)journalisten is zelfs afhankelijk van het inkomen van hun partner”, schrijven de onderzoekers. Fotografen zien hun inkomen het sterkst dalen: in één jaar tijd daalde de gemiddelde prijs van een foto van 97 naar 62 euro, een verschil van 35 euro.

Ondanks deze resultaten zijn freelancers nog wel positief over de (eigen) toekomst. Gemiddeld zijn de sentimenten beter dan in 2013. “Een grote groep denkt dat het komende jaar het tij zal keren en het eigen inkomen stijgt. Een derde van de ondervraagden is uit overtuiging zelfstandig ondernemer geworden en verwacht dit in de nabije toekomst ook te blijven.”

De groep die gedwongen zelfstandig is geworden na ontslag presteert slechter dan deze ‘overtuigde ondernemers’.  Het onderzoek ziet lichtpuntjes in een gestage groei in vergoedingen die voor online magazines worden betaald. 

Volledig rapport: Monitor Freelancers en Media 2015 [.pdf]

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.