word studentlid

— donderdag 22 maart 2012, 15:37 | 4 reacties, praat mee

Freelancers in actie tegen Leids archief

Negen freelance journalisten, onder wie Marjolijn Februari, Johannes van Dam, Cees Grimbergen en Frénk van der Linden hebben een manifest ondertekend waarin ze het Regionaal Archief Leiden oproepen met auteursrechtenorganisatie Lira in onderhandeling te treden om een billijke vergoeding vast te stellen en zo de weg vrij te maken voor een legaal toegankelijk digitaal archief. Eerder schreef freelancer Kees Schaepman daar op Villamedia de opiniebijdrage 'Hergebruik kopij moet betaald' over. Laatste wijziging: 22 maart 2012, 23:34

De freelancers hopen dat anderen zich bij de oproep aansluiten. De journalisten ergeren zich aan het Regionaal Archief Leiden dat zonder toestemming van de auteurs het archief van het Leidsch Dagblad / Leidsche Courant heeft gedigitaliseerd. Achteraf wil het archief individuele toestemming van de auteurs. De ondertekenaars pleiten voor een akkoord met Lira, dat speciaal is opgericht voor collectieve afspraken.

Overigens zijn er ook journalisten die geen bezwaar hebben tegen het gratis openbaar maken van hun stukken via het archief. Onduidelijk is of het daarbij gaat om freelancers die aanspraak kunnen maken op een vergoeding of journalisten die destijds in vaste dienst waren en hun auteursrecht hebben overgedragen aan hun werkgever.


Manifest

Freelance journalisten worden getild door Regionaal Archief Leiden

Digitalisering van archieven is een groot goed. Maar waarom wordt iedereen daarvoor betaald, behalve de freelance journalisten die de inhoud leveren? Dat is niet alleen onredelijk, maar ook nog illegaal. Ondergetekenden eisen dan ook een billijke vergoeding voor hun werk.

De schrale honorering van hun arbeid zijn freelance journalisten langzamerhand als een gegeven gaan beschouwen. Je wilt gepubliceerd worden, dus schrijf je toch maar dat stukkie voor honderd euro, ook als dat neerkomt op een bruto-uurloon waarmee geen Poolse loodgieter genoegen zou nemen.
Gelukkig keert de Stichting Lira eens per jaar geld uit aan auteurs omdat hun boeken worden uitgeleend of omdat teksten van hun hand door derden worden gebruikt. Deze auteursrechten worden collectief geïnd.

Mariko Peters (GroenLinks) en Madeleine van Toorenburg (CDA) vinden dat Lira ‘exorbitante’, respectievelijk ‘onredelijk hoge’ tarieven eist. Zo worden Lira en de daaraan verbonden freelancers neergezet als hebberige monopolisten. Dus vroegen beide Kamerleden staatssecretaris Teeven in te grijpen. Die voelde daar terecht niets voor: ‘Het is niet aan de overheid om te bepalen wat de waarde is van iemands intellectuele eigendom.’
Nog bonter maakt historicus Hans Blom, ouddirecteur van het NIOD, het. Nu veel archieven worden gedigitaliseerd, levert dat vanzelfsprekend auteursrechtelijke dilemma’s op. Maar het uitgangspunt is duidelijk: als de tekst van een auteur opnieuw wordt gebruikt, digitaal of anderszins, dan moet daarvoor betaald worden. Maar niet volgens Blom. ‘Wij historici raadplegen graag historische bronnen, zoals oude kranten. Net nu dit door de digitalisering eenvoudiger is, komt een hebzuchtige stichting het verpesten’, schrijft hij in NRC Handelsblad (22 februari 2012). Die ‘hebzucht van enkelingen’ leidt volgens Blom tot ‘cultuurvijandig beleid’.
Blom schreef zijn stuk in reactie op een slepend conflict tussen de Stichting Lira en het Regionaal Archief Leiden (RAL), dat sinds 2006 bezig is oude jaargangen van het Leidsch Dagblad online te zetten. Hoewel dat wettelijk verplicht is, is daarover vooraf geen toestemming aan auteurs gevraagd. Er is dus ook geen overeenstemming met Lira bereikt over betaling.
Nieuw zijn zulke beschuldigingen niet, de drie scharen zich in een breed koor van liefhebbers van het Gratis Woord. Niet toevallig zijn het alledrie mensen die in loondienst zijn of waren. Hetzelfde geldt voor het groepje auteurs dat zich onder het motto ‘JA! Auteurs voor kranten online’ uitspreekt tegen het betalen van een vergoeding voor hergebruik door het RAL. Dat is een sigaar uit andermans doos, want zij zijn helemaal geen auteursrechthebbenden.
Alle betrokken partijen bij de digitalisering van het RAL – van uitgevers en archiefmedewerkers tot softwareontwikkelaars en internetproviders – zijn netjes gecompenseerd. Waarom zijn freelance journalisten dan ‘hebzuchtig’ als ze bezwaar aantekenen tegen het onrechtmatig gratis gebruik van hun eigendom?

Het is pure framing: journalisten die geld willen ontvangen als anderen gebruikmaken van hun werk, worden steeds vaker weggezet als graaiers, nee, erger nog: geldbeluste vijanden van de cultuur, het vrije debat en de wetenschap.
Ondergetekenden, allen freelance journalisten, verwerpen dergelijke ongefundeerde beschuldigingen. Het is niet aan de gebruikers van ons geestelijk eigendom om eenzijdig te bepalen of zij daarvoor al dan niet willen betalen.
Wij roepen het Regionaal Archief Leiden op om met Lira in onderhandeling te treden om een billijke vergoeding vast te stellen en zo de weg vrij te maken voor een legaal toegankelijk digitaal archief.

-Florine Boucher
-Marjolijn Februari
-Johannes van Dam
-Cees Grimbergen
-Frénk van der Linden
-Nicolaas Matsier
-Kees Schaepman
-Margriet Vroomans

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

Info@roeldijkstra.nl, 23 maart 2012, 23:30

haleluja….. Ga zo door.
Vanmiddag nog zelf een rechtzaak gehad tegen iemand die krantje maakt met de spullen van een ander. Paar google advertenties erbij en dan maar wachten tot het geld binnenkomt.
Het ergste is, je moet je bijna nog verontschuldigen bij de rechter dat je zover hebt moeten komen en zulke kosten hebt moeten maken. En als er dan een uitspraak wordt gedaan dan heb je mazzel als het merendeel niet naar de advocaat gaat. Terecht overigens want die is er dan al dagen mee bezig geweest. 1019h is een leuk wetsartikel ( procederen met werkelijk gemaakte kosten en niet dmv het puntensysteem waarbij je altijd toelegd op de rechtskundige kosten) maar er zijn nauwelijks rechters meer die het toewijzen. Linksom of rechtsom ben je de klos
:-(

roel

Lotte Twilt, 30 maart 2012, 10:25

Is er ook een mogelijkheid om dit manifest online te ondertekenen?

JMe, 2 april 2012, 12:46

Het manifest zou sterker zijn indien de auteurs laten weten of ze ooit voor het Leids Dagblad hebben geschreven. Alleen dan hebben ze namelijk recht op vergoeding.

JMe, 19 april 2012, 17:11

Ik heb er nu trouwens een aantal van de manifestondertekenaars gegoogled. Die hadden zo te zien geen van allen ooit voor het Leids Dagblad geschreven. Ik zou zeggen, ga vooral zo door, blijf geld vragen voor het werk van een ander omdat je elders hetzelfde doet (en daar gewoon voor betaald wordt).

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.