banner festival 23

— dinsdag 6 januari 2009, 08:44

Freelancers doen derde van het werk

Meer dan de helft van de Nederlandse uitgeverijen besteedt werkzaamheden uit aan freelancers. Uit een recent marktonderzoek in opdracht van freelancer-intermediair Arts Mediaproducties blijkt dat Nederlandse uitgeverijen die freelancers of andere externe partijen inhuren, gemiddeld voor 29% hun werkzaamheden op het gebied van tekstschrijven en eindredactie uitbesteden. Met name de grotere uitgeverijen maken gebruik van freelancers. Aan het onderzoek, dat uitgevoerd werd door onderzoeksbureau Markteffect, werkten landelijk 1099 bedrijven mee.

Meer dan de helft daarvan (54%) besteedt wel eens het schrijven van teksten uit. Daarna wordt vormgeving het meest uitbesteed (43%). Grotere uitgeverijen laten externe partijen ook wel eens teksten vertalen (34%) en foto’s bewerken (29%). Ongeveer 28% van de uitgevers besteedt het voeren van eindredactie wel eens uit en 22% het maken van folders, brochures, advertenties en handleidingen. Naast de bekende voordelen van freelancers, werden nu ook de nadelen van het werken met freelancers onderzocht. Als grootste nadeel noemde 21% van de geënquêteerden dat freelancers de kwaliteit niet waarmaken. Andere ergernissen zijn het niet halen van deadlines (19%), slechte prijsafspraken (9%) en slechte bereikbaarheid en communicatie (7%).

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.