e learning nvj

— donderdag 10 december 2020, 09:13 | 0 reacties, praat mee

Frans wetsvoorstel tegen radicale invloeden volgend jaar in parlement

November 2015: een bord waarschuwt voor actieve schutters in Parijs en maant mensen thuis te blijven. Bij de aanslagen op 13 november kwamen 131 mensen om. Ook 7 aanslagplegers werden gedood.

Het kabinet van de Franse president Macron heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat radicale invloeden van islam moet uitbannen. Zaken die volgens Macron fundamenteel zijn voor de Franse maatschappij, secularisme of laïcité en vrijheid van meningsuiting, worden zo beschermd. Laatste wijziging: 10 december 2020, 09:19

Het wetsvoorstel wordt begin volgend jaar in het Franse parlement besproken.

In Frankrijk zijn sinds de aanslag op tijdschrift Charlie Hebdo in 2015 bij meerdere aanslagen honderden doden gevallen. Afgelopen oktober werd leraar Samuel Paty op straat onthoofd door een terrorist, nadat hij in lessen cartoons van Charlie Hebdo had behandeld. De wet was al langer in de maak, maar Paty’s moord heeft de introductie van het wetsvoorstel versneld.

In een interview met dagblad Le Monde heeft de justitieminister Jean Castex de wet “ter versterking van de waarden van de republiek” verdedigd.

Volgens Castex is bevrijdt het wetsvoorstel moslims juist uit de toenemende grip van radicale islam. Gematigde moslimleiders die dreigen te worden vervangen door radicale imams kunnen zich onder het voorstel verzetten en krijgen bescherming.

Financiering van moskeeën uit het buitenland wordt moeilijker, thuisonderwijs wordt aan strengere eisen onderworpen, meldt nieuwszender France24.

Volgens de New York Times valt in de wettekst nergens het woord islamitisch, maar is het doel duidelijk: extremisten aanpakken die islamitische wetten boven die van de Republiek stellen. De titel van de wet heeft enkele wijzigingen ondergaan om de schijn weg te nemen dat het een anti-islamwet zou zijn.

Vanuit diverse islamitische landen is er kritiek op het wetsvoorstel, dat door de Turkse president Erdogan ‘een provocatie’ is genoemd. De Verenigde Staten noemen het voorstel ‘zwaar op de hand’ en mogelijk contraproductief.

Bekijk meer van

Emmanuel Macron Charlie Hebdo

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.