festival journalistiek nvj 2022

— dinsdag 1 augustus 2017, 09:26 | 0 reacties, praat mee

Fotoredacteur John G. Morris (100) overleden

© Jason Reed / EPA

John Godfrey Morris, de man die als fotoredacteur een grote stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van de nieuwsfotografie, is afgelopen vrijdag in een ziekenhuis in Parijs overleden. Hij werd 100 jaar oud. Laatste wijziging: 1 augustus 2017, 09:30

Hoewel hij geen fotograaf definieerde zijn redactionele visie het ambacht en de doelstellingen van de moderne fotojournalistiek, schrijft de Washington Post. In de jaren dertig van de vorige eeuws begon hij als fotoredacteur voor het Amerikaanse weekblad Life waar hij de historische en zeldzame foto’s van de landing op Omaha Beach op D-Day plaatste van Robert Capa. Na de oorlog ging hij onder andere aan de slag bij bij fotoagentschap Magnum, waar hij verantwoordelijk was voor fotografen als Capa, Henri Cartier-Bresson, Alfred Eisenstaedt and W. Eugene Smith. 

In 1968 was hij als chef fotografie bij The New York Times verantwoordelijk voor het plaatsen van de beroemde Vietnam-foto van Eddie Adams op de voorpagina van de krant. Over de foto, die toont hoe een Zuid-Vietnamese politiechef een Vietcong-gevangene door het hoofd schiet, vertelde Morris in 2012 aan NRC: “Ik wilde het Amerikaanse publiek wakker schudden en de wreedheid van de oorlog in Vietnam laten zien.”

Ook wist Morris de hoofdredactie van de NYT – destijds was de krant tegen het publiceren van naaktfotografie – in 1972 ervan te overtuigen dat de foto van het napalmmeisje van Nick Ut op de voorpagina moest worden geplaatst. HIj werkte verder voor Ladies’ Homes Journal en National Geographic. Meer bij New York Times / Washington Post

Bekijk meer van

John Godfrey Morris

Praat mee

de waag

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.