— maandag 27 juli 2009, 08:59

Fotograaf klaagt AP aan om Obama-foto

De Amerikaanse freelance-fotograaf Mannie Garcia heeft persbureau Associated Press (AP) en vormgever Shepard Fairy voor het gerecht gedaagd wegens ongeoorloofd gebruik van een foto die Garcia maakte van presidentskandidaat Barack Obama. Garcia's foto werd door Fairy gebruikt als basis voor een inmiddels wereldberoemde 'HOPE'-campagneposter. Volgens de vorige week bij een Newyorkse rechtbank ingediende aanklacht bezat AP noch Fairy het auteursrecht op Garcia's foto (Fairy vond de basisfoto via Google, red.) en is de fotograaf inkomsten misgelopen. Garcia viel in voor een AP-werknemer, maar zegt nooit een contract te hebben getekend waarin expliciet werd geregeld dat auteursrecht aan het persbureau verviel. Welke vorm de door Garcia gewenste compensatie neemt, is onbekend.

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.