mgm nvj maart

— donderdag 25 augustus 2011, 09:17 | 8 reacties, praat mee

Fotograaf in cel na maken foto’s bij CS

Freelance fotograaf Emiel Elgersma heeft twee uur vastgezeten, omdat hij foto's maakte op het plein voor Utrecht CS van mensen die het station uit kwamen. De journalist weigerde in eerste instantie een identiteitsbewijs te tonen aan de spoorwegpolitie. Volgens de spoorwegpolitie is het niet toegestaan om daar te fotograferen en zorgde hij voor overlast. Elgersma zegt dat hij zich echter op de openbare weg bevond. In een persverklaring schrijft het Korps Landelijke Politie Diensten dat een station een zogenoemd veiligheidsrisicogebied is. "Als mensen foto's maken zonder daarvoor een verklaring te hebben en opvliegerig reageren is het vorderen van een identiteitsbewijs gerechtvaardigd," aldus het persbericht. Laatste wijziging: 13 september 2011, 16:47

“Dat is een typisch voorbeeld van een overreactie vanuit de politie. Het is normaal en gangbaar dat je op de openbare weg foto’s neemt. Daar hoef je geen uitleg voor te geven”, reageert Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Utrecht heeft het GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi besloten Kamervragen te stellen. Meer bij RTV Utrecht / NU.nl / Emiel Elgersma.nl

 

 

 

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

8 reacties

herman, 25 augustus 2011, 13:56

Er zijn meerdere landen op de wereld, waar je geen foto’s mag maken van bepaalde objecten! Dit zijn meestal geen democratische landen! Het klinkt in ieder geval heel onheilspellend. Nu maar weer afwachten, wie hiervan de schuld krijgt! Het begint met een “W” en het eindigt op een “s”. Als je misraadt, krijg je een euro.

Petrus Gerardus, 25 augustus 2011, 16:48

Ehm, neem mij niet kwalijk, maar de fotograaf gaf in kwestie aan daar te fotograferen voor zijn werk. Als dat al geen verklaring is, wat is dan nog wel een verklaring? Of wilden die KLPD-agenten soms scoren?
Verder heb ik nog nooit gehoord van een “veiligheidsrisicogebied”. Dit lijkt Engeland wel waar je ook niet alles mag fotograferen wegens Section44 van de Terrorism Act. Niemand heeft daar aangegeven waar die objecten dan zijn (die lijst met objecten is geheim), maar als je daar de euvele moed hebt als journalist iets te fotograferen wat toevallig op die lijst staat, dan heb je een enorm groot probleem daar!

Nederland begint dus erg veel op Engeland te lijken, waarbij er met geheime lijsten wordt gewerkt en de journalist plots tegen de Sterke Arm oploopt. Fotografeer je iets, dan beland je uiteraard een paar uur later in de nor. Ook als je journalist bent!

Olof van Joolen, 25 augustus 2011, 17:29

Bepaald geen beste beurt van de Spoorwegpolitie. Helaas is het geen uitzondering. Ook NS-personeel weet nog niet altijd hoe het zit. Heb zelf een keer meegemaakt hoe een opzichter op Amsterdam Amstel op hoge poten kwam vragen wat die man voor de camera wel niet dacht te komen doen en wie hij was. Helaas voor de goede man was het de toenmalige directeur van NS-Reizigers…

Rob van der Hilst, 25 augustus 2011, 20:16

VOER voor een lévensechte soap op RTVUtrecht dus. Want dat was het hele gedoe, met een vrij laakbaar optreden van de Spoorwegpolitie, op Utrecht CS.

In steekwoorden: beeldjournalist in actie, focust (letterlijk) op een blijkbaar tot dan toe Verborgen Misstand op Utrecht CS, dat overigens op de schop is vanwege een enorme Stationsgebied-renovatie; Spoorwegpolitie grijpt van hogerhand in want die Misstand mag niet bekend worden et cetera.
Terwijl tot nu toe niemand zich afvraagt wát de persfotograaf precies op Utrecht CS heeft gezien en in beeld bracht. Dus daar waarover de Spoorwegpolitie zo nerveus werd.


Maar nu in ernst: wat op Utrecht CS - of officieel: Utrecht Centraal - ook aan de hand was en is, betreft de vermenging daar van privéterrein (NS) en openbare weg (doorgangsroute van winkelcentrum Hoog-Catharijne naar het westelijk gelegen Jaarbeursgebied).

Of was er die ochtend of middag toevallig iets raars gebeurd op CS waardoor de betreffende politiemensen aan het hyperventileren zijn geslagen toen zowaar Een Fotograaf zómaar Foto’s Maakte?

Soapmateriaal dus, maar niet zonder principiële snijkanten.

Peter de Journalist, 28 augustus 2011, 13:55

Soap of niet. Ik vind dat de NVJ maar de politiek onder druk moet zetten om de wet te gaan veranderen, want zo kan dit niet langer. Zodra bevoegde opsporingsambtenaren een camera met telelens zien, schieten ze subiet in de stress. Vervolgens worden er dwangmiddelen uit de glazen bol opgeroepen om het journalistieke werk te dwarsbomen. Daarom moet er een wet komen die de journalist (aangesloten bij de NVJ) beter beschermt tegen willekeur en arrestatie.

Ik vind daarom dat er een grens is bereikt. Aan Kamervragen en beloftes van de politie hebben we gezien de feiten dus niks. Keer op keer gaat men toch weer in de fout en dat moet nu maar eens afgelopen zijn!

Peter de Journalist, 28 augustus 2011, 14:22

Wat het filmpje betreft die Thomas Kist in zijn bedrage noemt het volgende: In Engeland is het fotograferen vanaf de openbare weg toegestaan, dus ook als je private property fotografeert. Het wordt wat anders als je BINNEN een private property fotografeert als er een fotografeerverbod geldt. Dan pas is in Engeland sprake van een strafbaar feit en zal de politie handelend tegen je optreden. Maar fotograferen vanaf de openbare weg richting een private property kan door niemand worden verboden.

Naar mijn idee zijn de bedrijven - die een fotografeerverbod voor hun gebouwen hebben afgegeven - niet goed op de hoogte van de Engelse wet.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.