— vrijdag 3 september 2021, 08:51 | 0 reacties, praat mee

Forse daling print-oplage Amerikaanse kranten

© AP / Mary Altaffer

De print-oplage van Amerikaanse kranten zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met in totaal 20 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat is de scherpste oplagedaling ooit. Daar tegenover staat een forse stijging van het aantal digitale abonnementen. Laatste wijziging: 3 september 2021, 08:52

Dat meldt Poynter blijkt uit onderzoek van Press Gazette, dat daarbij cijfers van de Alliance for Audited Media bekeek. Vooral de landelijke dagbladen kregen met een flinke terugloop van printlezers te maken. De oplagen van The Wall Street Journal, The New York Times en USA Today daalden samen met meer dan een half miljoen. USA Today kreeg de hardste klappen en zag zijn oplage met 62 procent kelderen.

The Wall Street Journal was in het eerste kwartaal van 2021 op print de grootste krant van de Verenigde Staten, met een oplage van 787.000. The New York Times komt uit op een printoplage van 363.000, maar wist de laatste jaren wel steeds meer digitale abonnees aan zich te binden. In het derde kwartaal van 2020 verdiende de krant voor het eerst meer geld met digitaal dan met print.

Van de 25 kranten die Press Gazette bekeek, had The Star Tribune in de staat Minneapolis het minst last van een terugloop in printlezers. De gedrukte oplage van de krant daalde met 7 procent.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.