word studentlid

— vrijdag 9 november 2012, 11:49

Excuses Metro na satirische column

Luuk Koelman betreurt de ophef die zijn column in Metro heeft opgeleverd. Koelman schreef uit naam van hoofdredactrice Mariska Órban-de Haas van het Katholiek Nieuwsblad een open brief aan de moeder van Tim Ribberink, een jongen die zelfmoord pleegde na te zijn gepest over zijn vermeende homoseksualiteit. Na een storm van kritiek en op verzoek van Ribberinks nabestaanden besloot Metro de column offline te halen. De redactie zegt zeer geschrokken te zijn van de hevigheid van de reacties en biedt "onze oprechte excuses aan aan al diegenen die door de column zijn gekwetst, in de eerste plaats aan de ouders van Tim." Na de bedreigingen aan het adres van Luuk Koelman kan het Rotterdamse Lezersfeest, dat morgen wordt gehouden in de Rotterdamse bibliotheek, niet instaan voor de veiligheid van de columnist. Besloten is om de ingeplande sessie met Koelman te schrappen, meldt de organisatie aan DeJaap. Laatste wijziging: 12 november 2012, 11:09

Koelman stelt dat hij enkel verschillende uitspraken van Órban-de Haas heeft samengevoegd, om aan te tonen dat ze “in essentie geen haar beter [is] dan de pesters van Tim - zij is enkel hun salonfähige variant die in elk tv-programma mag aanschuiven.” Koelman: “Ik begrijp dat de ouders van Tim nu geen behoefte hebben aan satire. Voor hen kwam de column te vroeg. Dat betreur ik.”

Órban-de Haas heeft in op televisie en in tijdschriften opmerkelijke uitspraken gedaan over homoseksualiteit. Zo vond ze dat kinderen met ouders van hetzelfde geslacht niet goed kunnen opgroeien. Verder zou ze, indien haar eigen kind homo zou blijken te zijn, zichzelf verwijten iets fout te hebben gedaan. Ook stelde ze dat homo’s “schokkend veel sekspartners” hebben, ziekte en misbruik binnen deze groepen veel voorkomt en lesbische meisjes veelal vroeger misbruikt zijn, en zo tot hun seksuele voorkeur zijn gekomen.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.