mgm nvj maart

— dinsdag 11 maart 2014, 10:34 | 1 reactie, praat mee

Ex-medewerkers BDU willen 6,5 ton

Vijftig voormalige medewerkers van uitgeverij BDU in Barneveld vrezen voor hun spaargeld in de vorm van aandelen BDU, ter waarde van in totaal 650.000 euro. Sommige ex-medewerkers hebben tot 80.000 euro tegoed, bij andere gaat het om bedragen tussen de 30- en 40.000 euro. Het geld zit vast in de Stichting Werkgemeenschap BDU, houder van de aandelen. De stichting heeft onder druk van de ex-medewerkers begin maart voorlopige surseance van betaling aangevraagd. Dat bevestigen bewindvoerder J. Hage en BDU-uitgever Wiljo Klein Wolterink, tevens bestuurslid van de stichting. Laatste wijziging: 22 december 2014, 14:42

Werknemers van BDU krijgen als ze bij het bedrijf komen werken één certificaat van de Stichting Werkgemeenschap BDU. Dat certificaat staat voor 1/50ste aandeel in de uitgeverij. Werknemers kunnen certificaten bijkopen. Een aantal mensen heeft dat de afgelopen jaren gedaan. De deelnemers krijgen jaarlijks dividend en kunnen profiteren van eventuele waardestijging van het aandeel. Als een werknemer vertrekt, heeft de stichting de plicht de certificaten binnen een jaar in te kopen.

Daar gaat het nu mis. BDU is sinds 2009 in twee ontslagrondes [1, 2] gekrompen van driehonderd naar tweehonderd medewerkers. De eerste vijftig ontslagen medewerkers hebben hun certificaten ingewisseld. Met hulp van BDU, dat een deel van de certificaten terugkocht, zijn die ex-medewerkers uitbetaald. Nu de vijftig ontslagen medewerkers van de twee ontslagronde hun geld opeisen, is de kas van de stichting leeg. De stichting heeft wel aandelen BDU maar geen kopers en dus geen geld. BDU heeft op dit moment geen geld om de eigen aandelen in te kopen.

In een poging een oplossing te forceren hebben twee ex-medewerkers het faillissement aangevraagd. Het bestuur van de stichting heeft daarop besloten voorlopige surseance aan te vragen. In die situatie kan het bestuur onder leiding van een externe bewindvoerder op zoek gaan naar een oplossing. De rechtbank heeft de bewindvoerder tot eind april gegeven om tot overeenstemming te komen met alle partijen.

Bewindvoerder Hage: ‘De stichting heeft 3500 aandelen BDU die ongeveer 440 euro per stuk waard zijn, dus zo’n anderhalf miljoen euro. De ex-medewerkers eisen 6,5 ton en daarnaast is er nog schuld aan de Rabobank en de BDU van bij elkaar 2 ton. In principe is er geld, alleen wie wil de aandelen kopen? Misschien BDU, Misschien kan het bedrijf verkocht worden of kan er ergens een lening worden afgesloten.’

Volgens zowel Hage als Klein Wolterink zal elke oplossing tijd vergen. Hage: ‘Daarom begrijp ik de faillissementsaanvraag niet zo goed. Want er valt ook na een faillissement niets te verdelen. Het is mijn indruk dat de stichting naar een oplossing zoekt om tot uitkering over te gaan. En dat zal links om of rechts om tijd kosten. Het is ook in het belang van de ex-medewerkers die tijd te nemen. Haast levert een geforceerde beslissing op en gaat hen altijd geld kosten. Een surseance of zelfs een faillissement verandert daar niets aan.’

Dat heeft het bestuur van de stichting de deelnemers in november vorig jaar ook voorgehouden.  Er wordt al een tijd gezocht naar een koper voor de BDU, alleen vlot dat proces niet. Het bedrijf heeft geen geld de aandelen van de stichting nu in te kopen. De meest reële verwachting is, dat BDU dat in de komende jaren stap voor stap gaat doen, aldus de stichting.

Hage verwacht dan ook dat hij eind april aan schuldeisers van de stichting zal voorstellen te wachten, tenzij er een koper opduikt. Of dat een echte oplossing is, moet blijken. Als een nieuwe eigenaar minder dan 440 euro per aandeel betaalt voor BDU, zullen de (ex-)certificaathouders alsnog teleurgesteld zijn.

Onderdeel van de beraadslagingen is ook of de stichting moet blijven bestaan. Klein Wolterink: ‘De stichting is opgericht om het personeel te helpen en de betrokkenheid bij het bedrijf te vergroten. Als dat niet meer van deze tijd is, dan stoppen we daar mee.’

Bekijk meer van

BDU

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Marnix Kreyns, 11 maart 2014, 12:16

Uit het bovenstaande bericht zou geconcludeerd kunnen worden dat “de Koninklijke BDU” te koop staat. Dat is niet het geval. De Stichting Werkgemeenschap BDU, waarin de werknemersparticipatie van de Koninklijke BDU is georganiseerd, wil een deel van de door haar gehouden aandelen in het kapitaal van Koninklijke BDU Holding verkopen. Met de opbrengst kan de stichting haar verplichtingen jegens oud-werknemers, die via de stichting certificaten van aandelen Koninklijke BDU Holding bezaten, nakomen. Het bestuur van de stichting was hiermee reeds druk doende, maar twee oud-collega’s hebben niet het geduld kunnen opbrengen om het resultaat af te wachten. Op basis van hun opeisbare vorderingen kondigden zij aan het faillissement van de stichting te zullen aanvragen. Ten einde meer tijd te hebben voor het vinden van een oplossing, heeft het bestuur van de stichting daarom uitstel van betaling gevraagd en gekregen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.