Tegel Beeld en Geluid

— vrijdag 1 april 2011, 09:52 | 1 reactie, praat mee

Even terug uit Libië

WEBLOG Verslaggever Hans Jaap Melissen is na een hectische tijd even terug in Nederland. Hij was niet langer scherp en voelde zich vermoeid. Even terugkomen was de juiste keuze, aldus Melissen. Besluiten om naar een oorlog toe te gaan is veel makkelijker dan er even tussenuit knijpen. Je bent altijd bang dat je iets mist, precies als jij er niet bent. Hoewel ik de afgelopen maanden in zowel Egypte als Libië wel erg nadrukkelijk heb gemerkt dat ik steeds op het goede moment, op de juiste plek was: ik ben nog nooit door zoveel media gebeld met de vraag of ik alsjeblieft, please please, iets voor hen wilde doen. Zelfs in Libanon, Irak, Haïti of Afghanistan was het niet zo erg.

Het begon eind januari op het Tahrirplein in Caïro, toen de halve Nederlandstalige journalistiek geëvacueerd was, en bereikte bij de slag om Benghazi het hoogtepunt. Hans Jaap Melissen ‘van de Wereldomroep’ is namelijk ook van: NOS televisie/radio/internet. Nieuwsuur, Pauw en Witteman, VPRO, Radio 538, EO, BNN Today, drie programma’s op Radio 2, VRT televisie en radio, RTL-nieuws (eenmalig), Villamedia, Vrij Nederland en diverse taaluitzendingen van de Wereldomroep dus. En dan hield ik BNR af en heb ik nog steeds niet gereageerd op de mail van Hart van Nederland.

Adrenaline doet vreemde dingen met je. Je denkt dat je eindeloos door kunt werken. Maar dan merk je dat je op een kapotte batterij begint te lijken: die geeft wel aan dat-ie helemaal is opgeladen, maar na twee uur is die weer bijna helemaal leeg. Toen ik heel hard moest nadenken of het nu 2011 of 2012 is, wist ik dat ik er goed aan had gedaan weer even naar Nederland te gaan. Bovendien wachtte daar vriendin en kind.

Mijn zoontje is op 5 december geboren. 2010 dus. Ik dacht dat ik hem heel veel zou zien in die eerste spannende maanden. Toch zag ik vooral een Egyptisch plein vol demonstranten en Libisch zand met daarop rebellen die van oost naar west wilden oprukken, maar vooral van west naar oost moesten vluchten. Frontlinie-tennis. Overigens vermoed ik dat de opstandelingen zich nu steeds overdreven snel terugtrekken, als boodschap aan ‘grote broer Navo’: doe iets en vlug een beetje.

De vraag is hoe vlug er een nieuwe ontwikkeling komt. Stoten de opstandelingen zomaar ineens door naar Tripoli? Het lijkt mij onwaarschijnlijk. Dat kan alleen als de andere kant massaal overloopt, in een situatie waarbij het regime implodeert uit onvrede met één familie.

Dat belangrijkste lid van die familie zie ik elke dag voor mij: als ik piano speel voor mijn zoon, kijk ik recht in het portret van Muammar Khadafi. Het staat naast de borstbeelden van Saddam Hussein (in Bagdad gekocht), Stalin (tijdens oorlog in Georgië aangeschaft) en Mao (mijn vriendin is Azië-specialist). De foto in een stenen lijst van de Libische leider kocht ik vorig jaar in Tripoli. Ik wilde Khadafi ook graag als borstbeeld op de piano, maar kon er nergens een vinden.

Toch ga ik er vanuit dat er binnenkort weer nieuwe rondes zullen zijn, met nieuwe kansen. Ook op de Libische kunstmarkt.

Bekijk meer van

Praat mee

1 reactie

Adrie Boxmeer, 1 april 2011, 11:25

Hans Jaap,

Alhoewel ik weet dat het niet bon ton is in het journalistieke wereldje om elkaar complimenten te maken (elkaar afzijken is blijkbaar altijd leuker) wil ik je gewoon even bedanken voor het fantastische werk dat je de afgelopen weken hebt gedaan. Geniet nu van je rust, je vriendin en je kind.

Groet van een (oud)-collega.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.