— donderdag 7 oktober 2021, 11:18 | 0 reacties, praat mee

Europese Unie maant Rusland opdrachtgevers moord Anna Politkovskaja te vinden

Oktober 2006: de lift in het appartementencomplex waar Politkovskaja woonde, een dag na de aanslag. Vijftien jaar na haar moord gaan de opdrachtgevers nog altijd vrijuit. | ANP

De Europese Unie heeft op de vijftiende verjaardag van de moordaanslag op de Russische journalist Anna Politkovskaja de Russische regering opgeroepen de opdrachtgevers achter haar moord op te sporen en te berechten in een transparant juridisch proces. Laatste wijziging: 7 oktober 2021, 11:25

Politkovskaja, die kritisch berichtte over de oorlog in Tsjetsjenië en de rol van president Poetin, werd in 2006 in de lift van haar appartement doodgeschoten.

Al in 2018 oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat Rusland in gebreke blijft bij het uitvoeren van een adequaat onderzoek. Het Hof stelt dat er indertijd daders zijn veroordeeld, zoals de schutter, maar dat opdrachtgevers nog altijd niet zijn geïdentificeerd en berecht.

Rusland is lid van diverse internationale organisaties en is het verplicht mensenrechten op nationaal en internationaal niveau te beschermen, aldus de Europese Unie.

De Europese Unie merkt verder op dat de herdenking plaatsvindt op een moment dat onafhankelijke media en de Russische burgermaatschappij “ongekende druk” vanuit de Russische overheid ondervinden. “In het bijzonder door het betitelen van steeds meer mediabedrijven, maatschappelijke organisaties, onafhankelijke journalisten, mensenrechtenstrijders en activisten als ‘buitenlandse agenten’ of ‘ongewenste krachten’”.

“We staan solidair zij aan zij” met deze groepen, aldus de verklaring.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.