Elsevier sluit online reactieformulier

Tijdschrift Elsevier heeft met de introductie van een nieuwe website besloten alle reactiemogelijkheden uit te schakelen. Een klassieke, analoge ingezonden brief blijft welkom, schrijft plaatsvervangend hoofdredacteur René van Rijckevorsel.
Hoewel er onder stukken van Elsevier online vaak driftig werd gereageerd, was dat zelden inhoudelijk en ook de kwaliteit van reacties liet te wensen over, aldus Van Rijckevorsel. Hij verwijst naar andere media waar reageren werd uitgeschakeld of is beperkt. “Het is altijd jammer als de goeden onder de kwaden moeten lijden”, stelt hij.
Het modereren van de reacties kostte veel tijd, bemoeilijkt door het feit dat reageren anoniem kon en strafmaatregelen zoals een blokkade van het ip-adres simpel omzeild kon worden. De redactie overweegt nu om reageren alleen voor daadwerkelijke abonnees open te stellen.
Reageren kon bij Elsevier sinds 2004, waardoor Van Rijckevorsel het sluiten van die optie als een nederlaag ervaart. Tegelijk is Elsevier nu verlost van een hoop negativisme, aldus de plaatsvervangend hoofdredacteur. “Dat straalde af op het imago van Elsevier, dat juist positief in het leven staat.”
Praat mee