— maandag 10 maart 2014, 12:03

Eindrapport over geweld tegen journalistes

Een paar dagen na internationale Vrouwendag (8 maart, red.) is het eindrapport over geweld tegen vrouwelijke journalistes verschenen. Het biedt het eerste volledige beeld van de gevaren waar veel vrouwelijke journalisten mee te maken kunnen. Het International News Safety Institute (INSI) deed sinds vorig jaar augustus onderzoek, begin december was al een tussenstand gemeld. In totaal hebben 977 journalistes meegedaan aan het onderzoek dat plaatsvond tussen augustus 2013 en januari 2014. De conclusies komen redelijk overeen met de resultaten van de tussenstand. Bijna tweederde van de ondervraagden heeft te maken gehad met intimidatie, bedreigingen of geweld in het veld en op de werkvloer. Het varieert dan van schelden tot doodsbedreigingen. Laatste wijziging: 10 maart 2014, 13:03

In het 40-pagina’s tellende rapport worden ook aanbevelingen gedaan. Sleutelwoord bij correspondentschap in een gevaarlijk gebied is voorbereiding. Journalistes moeten voorbereid zijn om risico’s te begrijpen en te beperken. Een besef van de culturele normen en waarden is belangrijk en de kledingkeuze kan daar bij helpen. In sommige gebieden zullen bepaalde conversaties of oogcontact als ongepast worden beschouwd. Hou daarom altijd je omgeving in de gaten en stel jezelf de vragen: wat zijn mijn onstnappingsmogelijkheden bij mogelijk gevaar, wie kan een gevaar opleveren. Zorg dat iemand weet waar je bent en wat je gaat doen met wie. Zorg voor wachtwooorden en een veiligheidsprotocol met chauffeurs, collega’s en andere mensen met wie je werkt. Leg contact met de lokale vrouwen en volg hun leiding als dat nodig is. Voor meer tips staat hier het rapport (.pdf).

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.