banner festival 23

— dinsdag 14 september 2010, 11:53 | 0 reacties, praat mee

EHRM: Nederland fout inzake AutoWeek

De Nederlandse Staat heeft de zaak tegen Sanoma Uitgevers voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) verloren. Het Hof oordeelt dat Nederland de vrijheid van meningsuiting, zoals vastgelegd in artikel tien van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens, heeft beperkt door uitgave AutoWeek in 2002 te dwingen foto's af te staan die waren gemaakt voor een artikel over een illegale straatrace in Hoorn. De Staat moet Sanoma binnen drie maanden een bedrag van 35.000 euro betalen voor gemaakte kosten. Andere door Sanoma geëiste genoegdoening werd door het Hof verworpen. Laatste wijziging: 15 augustus 2013, 14:02

De AutoWeek-journalist had de foto’s onder toezegging van anonimiteit gemaakt. Deze afspraak werd door de inbeslagname geschonden. De politie vermoedde dat een auto in de race eerder was gebruikt als vluchtauto bij een ramkraak op een geldautomaat. Daarbij werd ook een getuige bedreigd met een vuurwapen.

Hoofdredacteur AutoWeek Tonie Broekhuijsen: “Het gaat om een principiële zaak en ik ben dan ook blij met deze uitspraak. De voor het journalistieke beroep noodzakelijke bescherming van bronnen en bronmateriaal werd door Justitie in deze kwestie met voeten getreden. Voordat journalistiek bronmateriaal door het Openbaar Ministerie in beslag kan worden genomen, zou er in beginsel altijd een met waarborgen omklede rechterlijke toetsing moeten kunnen plaatsvinden, en daar was in dit geval geen sprake van.”

Een groot aantal journalistieke organisaties ondersteunde deze zaak. Thomas Bruning, secretaris van het Persvrijheidsfonds en algemeen-secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten: “In Nederland is bronbescherming nog onvoldoende bij de wet geregeld. Een wetsvoorstel daartoe is in voorbereiding. Dat wetsvoorstel zal moeten worden aangescherpt naar aanleiding van dit arrest van het Europese Hof en dat is een goede zaak.”

Zie ook: Final judgment: Grand Chamber case of Sanoma Uitgevers BV v. The Netherlands

Bekijk meer van

Sanoma Europa EHRM AutoWeek

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.