e learning nvj

— maandag 10 september 2018, 10:29 | 0 reacties, praat mee

Egypte laat fotograaf Shawkan gaan… onder voorwaarde

Organisaties als Reporters Sans Frontières spanden zich in voor Shawkans vrijlating | RSF

De Egyptische fotograaf Mahmoud Abu Zeid, beter bekend als Shawkan, komt na vijf jaar gevangenis vrij. De vrijlating komt met een venijnig staartje: de autoriteiten verwachten dat hij de komende vijf jaar zich minstens twaalf uur per dag 'ter observatie' bij een politiebureau meldt. Laatste wijziging: 19 juni 2019, 12:00

Tegen Shawkan werd in maart van dit jaar de doodstraf geëist vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij demonstraties tegen de afzetting van president Morsi. Bij die protesten in augustus 2013 werden ruim honderden mensen gedood. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch telde 817 doden, andere cijfers spreken van ruim duizend doden.

Veiligheidstroepen of de huidige president Al-Sisi hebben nooit verantwoording hoeven afleggen voor de massaslachting. Shawkan werd in augustus 2013 opgepakt en zat al die tijd vast.

Shawkan en anderen werden door de autoriteiten vanwege de doden onder demonstranten en agenten tot moord en poging veroordeeld. Ook beschuldigden de autoriteiten Shawkan ervan lid te zijn van de in Egypte inmiddles verboden partij Moslimbroederschap te behoren. Shawkan stelde dat hij alleen ter plaatse was in zijn rol als fotograaf.

In de turbulente periode na het afzetten van Morsi werden tienduizenden Egyptenaren opgepakt. Veel van hen kregen de doodstraf opgelegd of kregen lange celstraffen. Morsi werd indertijd ook veroordeeld tot de doodstraf, dat later in levenslang werd omgezet.

Persvrijheids- en mensenrechtenorganisaties zijn blij dat Shawkan vrij komt, maar hebben kritiek op de clausule dat Shawkan het grootste deel van de komende vijf jaar in de facto-hechtenis moet doorbrengen. Meer bij Al Araby

Bekijk meer van

Shawkan Egypte

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.