website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Egypte laat fotograaf Shawkan gaan… onder voorwaarde

Lars Pasveer — Geplaatst in fotografie op maandag 10 september 2018, 10:29

Organisaties als Reporters Sans Frontières spanden zich in voor Shawkans vrijlating | RSF

Organisaties als Reporters Sans Frontières spanden zich in voor Shawkans vrijlating | RSF

Nieuws De Egyptische fotograaf Mahmoud Abu Zeid, beter bekend als Shawkan, komt na vijf jaar gevangenis vrij. De vrijlating komt met een venijnig staartje: de autoriteiten verwachten dat hij de komende vijf jaar zich minstens twaalf uur per dag 'ter observatie' bij een politiebureau meldt.

Tegen Shawkan werd in maart van dit jaar de doodstraf geëist vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij demonstraties tegen de afzetting van president Morsi. Bij die protesten in augustus 2013 werden ruim honderden mensen gedood. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch telde 817 doden, andere cijfers spreken van ruim duizend doden.

Veiligheidstroepen of de huidige president Al-Sisi hebben nooit verantwoording hoeven afleggen voor de massaslachting. Shawkan werd in augustus 2013 opgepakt en zat al die tijd vast.

Shawkan en anderen werden door de autoriteiten vanwege de doden onder demonstranten en agenten tot moord en poging veroordeeld. Ook beschuldigden de autoriteiten Shawkan ervan lid te zijn van de in Egypte inmiddles verboden partij Moslimbroederschap te behoren. Shawkan stelde dat hij alleen ter plaatse was in zijn rol als fotograaf.

In de turbulente periode na het afzetten van Morsi werden tienduizenden Egyptenaren opgepakt. Veel van hen kregen de doodstraf opgelegd of kregen lange celstraffen. Morsi werd indertijd ook veroordeeld tot de doodstraf, dat later in levenslang werd omgezet.

Persvrijheids- en mensenrechtenorganisaties zijn blij dat Shawkan vrij komt, maar hebben kritiek op de clausule dat Shawkan het grootste deel van de komende vijf jaar in de facto-hechtenis moet doorbrengen. Meer bij Al Araby

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.