word studentlid

— maandag 22 februari 2010, 09:03 | 1 reactie, praat mee

ED wint geding om eigen archief

Het Eindhovens Dagblad (ED) heeft een kort geding gewonnen over de archieffunctie van de krant. Het ED berichtte vorig jaar over het gedwongen ontslag van een vrouw bij de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Het bewuste bericht verdween in het krantenarchief en is met Google eenvoudig te achterhalen. De vrouw, die last zegt te hebben van het oude bericht bij huidige sollicitaties, spande een kort geding tegen de krant aan om het artikel uit het archief te laten verwijderen. De hoofdredactie had namelijk eerder, op principiële gronden, geweigerd het stuk te verwijderen omdat daarmee het archief verminkt zou raken en de geschiedschrijving van de krant in gevaar komt. De rechter heeft het ED daarin gelijk gegeven. ED-hoofdredacteur Henk van Weert vindt de uitspraak van belang voor de journalistiek en de nieuwe media: "Dit betekent dat archieven van websites van serieuze media ongeschonden kunnen blijven, precies zoals we met ons papieren archief altijd konden garanderen." Zonder de uitspraak dreigden online archieven "tot gatenkaas" te verworden, aldus Van Weert. Laatste wijziging: 23 februari 2010, 10:03

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Kees Cornelder, 23 februari 2010, 02:44

Kern van de zaak is niet de archivering van kranten - eiseres eiste immers niet verwijdering van papieren archiefexemplaren van de betreffende editie, maar de digitale, online-archiefversie - maar de directe, wereldwijde beschikbaarheid van de betreffende, inmiddels oude nieuwsinformatie. Een gegeven dat in principe ‘voor alle eeuwigheid’ op het wereldwijde web te vinden zal zijn en blijven.
En die op enig moment, om wat voor reden dan ook, een rol kan spelen in een actuele belangensituatie van welke betrokkene dan ook.

Kort en goed: voor het Eindhovens Dagblad en de gehele journaille is de rechtelijke beslissing ten faveure van het ED zonder meer positief.

Maar richting betrokkene wringt het ergens toch… (een beetje)

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.