word studentlid

— donderdag 18 augustus 2011, 10:22 | 0 reacties, praat mee

Economie is emotie

Over één zaak is iedereen het eens: economie is emotie. Het aantal variabelen waarmee die tak van wetenschap moet werken is vele malen groter dan het aantal korrels in mijn koffiedik. Het gevolg: behalve met astrologie, kan je met geen andere wetenschap zoveel kanten op, constateert Kees Schaepman. Iedere redacteur van willekeurig welk praatprogramma weet dat je in magere tijden altijd nog een paar hooggeleerde economen kunt uitnodigen, dat levert gegarandeerd aantrekkelijke, want felle discussies op. En al die hoogleraren en beursgoeroes hebben gelijk, zolang je hún vaak als feiten vermomde meningen volgt.

Laatste wijziging: 24 augustus 2011, 13:15

Nieuwsmedia pretenderen de geschiedenis te beschrijven terwijl die zich afspeelt. De waarheid en niets dan de waarheid! Maar waar de feiten ons in de steek laten, domweg omdat het er teveel zijn en omdat ze te vaak verdraaid worden, draait uiteindelijk alles om geloof of om ideologie, het is maar hoe je het wilt noemen. Het lijkt wel politiek. Met één groot verschil. Bij politici weet je dat ze geen keiharde waarheden verkondigen en hoop je te weten wat hun premissen zijn. Het is een vak van vallen en opstaan. Maar economie is wetenschap. Dus zou ik moeten kunnen vertrouwen op degenen die ervoor geleerd hebben. Want zelf begrijp ik er niet veel van.

Betrouwbare bronnen blijken ons stelselmatig te belazeren. Landen liegen over hun begrotingen. Onafhankelijk geachte waarnemers als Standard and Poor’s gaven niet aan dat de wereld economie al lang door onverantwoordelijke kredieten was uitgehold toen ze nog hun triple A kwalificaties afgaven. Waar kan ik als verslaggever mijn feiten nog checken?

Weinig boeken hebben op mij zoveel indruk gemaakt als ‘Darkness at Noon’ van Arthur Koestler. Een afrekening wordt met het stalinisme, waarbij politiek werd bedreven volgens een geperverteerde, onontkoombare, zeg maar mathematische logica. Een logica waarin zelfs de slachtoffers van het systeem zich voegden. Ik heb aan lezing van dat boek een flinke achterdocht overgehouden tegen ideologieën die zich als wetenschap presenteren en feiten die afgeleid worden van doelstellingen.
Nu het nieuws beheerst wordt door pensioendiscussies, schulden en aandelenkoersen die een achtbaanparcours volgen, levert die achterdocht mij problemen op. Wat moet ik eigenlijk vinden? Voor economisch herstel is vertrouwen nodig, wordt mij door deskundigen verzekerd. Ik geef dat vertrouwen graag. Maar aan wie? Is mijn pensioen veilig bij de FNV? Ik wil dat graag geloven. Agnes Jongerius lijkt mij een aardige en fatsoenlijke vrouw en Henk van der Kolk zou ik niet snel als bondgenoot kiezen. Veel verder kom ik niet, terwijl ik toch braaf mijn huiswerk doe en de economiepagina’s volg.

Straks moet ik als NVJ-lid ook nog stemmen: voor of tegen het akkoord. Terwijl ik er, eerlijk gezegd, nauwelijks een snars van begrijp. Verhoging van de pensioenleeftijd is onvermijdelijk, dat geloof ik graag (gelukkig: ik heb het mijne al binnen!).  Steun aan zwakke eurolanden? Natuurlijk! Het zou stom zijn onze zuidelijke buren nu te laten vallen. Maar waarom eigenlijk? Met het aureool van de wetenschap omgeven deskundigen die beweren dat Griekenland beter terug kan keren naar de drachme, dragen óók stevige en geloofwaardige argumenten aan, gestoeld op hun eigen feiten. En een premier die een vergissing van ruim 50.000.000.000,00 euro wegwuift als een communicatieprobleem (een échte oplichter zou zo’n bluf bij zo’n bedrag niet aandurven) draagt ook al niet bij aan de groei van mijn vertrouwen.

Ook mijn favoriete media larderen hun berichtgeving te vaak met meningen die te veel op feiten lijken. Ik ben het meestal wel eens met wat ik lees, zie en hoor, maar ja, daarom zijn het ook mijn favoriete media. Wie weet heeft Wilders wel gelijk. Of De Telegraaf.  Uiteindelijk blijf ik maar van één waarheid overtuigd: economie is emotie.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.