banner festival 23

— maandag 30 mei 2022, 10:40 | 0 reacties, praat mee

DPG Media vreest voor Qmusic om fusie RTL en Talpa en klaagt bij ACM

ANP

DPG Media heeft bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) geklaagd over de fusieplannen van RTL Nederland en Talpa. Dat bevestigt DPG na eerdere berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Het Belgische moederbedrijf van onder meer de Volkskrant en het AD vindt het een bedreiging voor zijn radiozender Qmusic. Laatste wijziging: 30 mei 2022, 10:41

De fusie tussen RTL en Talpa leidt volgens DPG tot een monopolie op de Nederlandse televisiemarkt en heeft daarbij ook impact op de advertentiemarkt voor de radio. “Adverteerders kopen graag groot in en daarom wordt de inkoop van advertentieruimte op radio en televisie vaak gekoppeld”, zo legt een woordvoerster uit. DPG heeft een radiozender en Talpa vier, waaronder Radio 538. Het bedrijf vreest dat Qmusic door de fusie wordt gemarginaliseerd.

DPG is niet actief op de Nederlandse televisiemarkt maar wel op de Belgische. Het concern was eerder geïnteresseerd in een overname van RTL Nederland. De ambitie om actief te worden op de Nederlandse tv-markt is er volgens DPG steeds. “Maar als de fusie tussen RTL en Talpa doorgaat is er geen ruimte”, aldus de zegsvrouw.

Begin dit jaar werd al bekend dat de ACM extra onderzoek doet naar de fusie tussen RTL en Talpa. Uit een eerste studie bleek volgens de toezichthouder dat de samensmelting van de twee grote mediaorganisaties negatieve gevolgen kan hebben voor de concurrentie in het Nederlandse medialandschap. In het vervolgonderzoek wordt onder meer gekeken naar de gevolgen voor adverteerders en voor producenten van televisieprogramma’s.

Talpa en RTL kondigden hun fusie vorig jaar aan. Het idee was om een sterk mediaconcern te creëren dat de concurrentie aankan met grote techbedrijven. Maar om het plan door te kunnen zetten is goedkeuring nodig van de ACM.

Bekijk meer van

Talpa Qmusic DPG Media

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.