Docenten Tilburg: leid minder journalisten op

Docenten journalistiek van de Fontys Hogeschool Tilburg vinden dat er minder leerlingen opgeleid moeten worden tot journalist. Er is namelijk voor lang niet alle afgestudeerden werk. Ze hebben dat onlangs in een notitie vastgelegd en voorgelegd aan de directie. Die voelt daar niets voor. Dat meldt Theo Dersjant, docent in Tilburg, in een opiniebijdrage op De Nieuwe Reporter.
Directrice Marjo Spee van Fontys laat vanaf haar vakantie-adres weten niet in de gelegenheid te zijn een toelichting te geven.
Dersjant schrijft: ‘In Tilburg is nog niet zo lang geleden een notitie van die strekking (minder leerlingen toelaten, red.) door de daar werkende journalisten aangenomen (inderdaad: met mogelijk gevolg dat er banen verloren gaan) en voorgelegd aan het management. Dat er vervolgens niet aan wil. Om tal van redenen. Het is een vrije markt. Onze afgestudeerden vinden doorgaans binnen een half jaar een baan (niet altijd in de journalistiek, maar moet dat dan?).’
‘Bovendien moet je geen marktaandeel (in dergelijke termen wordt in onderwijsland gesproken) laten liggen als je niet weet of een andere opleiding niet in het ontstane gat schiet. Zelfs het verzoek om dan tenminste met de andere hbo-opleidingen journalistiek een gesprek aan te gaan over de vraag of er samen en gefaseerd een stapje terug kan worden gedaan, viel niet in vruchtbare aarde.’
Dersjant constateert dat de scholen (Ook Utrecht, Zwolle en Ede) daarom nu inzetten op ‘ondernemerschap’.
‘Terwijl ze het tegelijkertijd die toekomstige ondernemer bijkans onmogelijk maken te overleven op een arbeidsmarkt die is overspoeld door ‘entrepreneurs’. Als er in mijn kleine provinciestadje veertig banketbakkers zitten, is het nauwelijks een oplossing om die banketbakkers een cursus ‘creatief ondernemen’ aan te bieden’, aldus Dersjant.
Praat mee
2 reacties
Sander van Kasteren, 30 juli 2015, 16:48
Ik ben student aan de Fontys in Tilburg. Toch denk ik dat het ‘probleem’ ook deels aan de markt zelf ligt. Ik zie op veel plaatsen studenten communicatie, of universitair geschoolden (vooral Geschiedenis en/of Kunstgeschiedenis) baantjes in de journalistiek wegkapen. Ik vraag mij dan altijd af waarom er een opleiding tot journalist bestaat. Natuurlijk is journalist een vrij beroep, maar blijkbaar zijn de commerciële vaardigheden uit de communicatie in de journalistiek even gewild als de ‘onafhankelijke’ vaardigheden uit de journalistiek.. Een zorgelijke ontwikkeling, vind ik dat.
Sander van Kasteren, 30 juli 2015, 16:51
Ik kan mijn reactie niet aanpassen, zie ik nu. Toch even een aanvulling, anders is mijn reactie wat off-topic: ‘leid minder studenten op’ vind ik dus een onjuiste, of op zijn minst onvolledige conclusie. ‘Neem minder vaak niet specifiek voor journalistiek opgeleide mensen aan’ zou ook een te verdedigen standpunt zijn.