— woensdag 28 april 2010, 08:45 | 1 reactie, praat mee

Directeur IKON is ‘verbijsterd’

Directeur Martin Froberg van de IKON is verbijsterd over het besluit van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep (NPO) om het programma De Andere Wereld per 1 september van Radio 1 te halen. De IKON zal in beroep gaan tegen de beslissing van de Raad van Bestuur. "Een programma dat als één van de weinige radioprogramma's nog aan eigen buitenlandverslaggeving doet, wordt op deze wijze 'gekilled'. Het systeem lijkt belangrijker te zijn dan de luisteraars". De Raad van Bestuur heeft aangegeven dat het programma wel op Radio 5 mag worden uitgezonden.

Deze zender heeft echter geen FM-frequentie, maar een veel slechter beluisterde AM-frequentie. Fröberg: “Wie luistert er tegenwoordig nog via de AM? De meeste autoradio’s hebben niet eens meer een AM-band. Internationaal wordt de AM-band ook niet meer serieus genomen, omdat luisteraars gewend zijn aan het kwalitatief veel betere geluid op de FM. Van de 200.000 luisteraars die het programma nu wekelijks bereikt, zullen minder dan 20.000 overblijven.

De IKON wordt volgens eigen zeggen door de uitspraak van de Raad van Bestuur van de NPO “buitenproportioneel schade berokkend”. “Door de beslissing komen er vijf banen van uitstekende radiojournalisten op de tocht te staan. Als het programma niet goed had gescoord had ik meer vrede gehad met het besluit. Dan hadden we het zelf maar beter moeten doen. Maar dat is niet het geval. Het programma voldoet ver boven gemiddeld aan het gewenste Radio 1-profiel. Op deze manier ga je bepaald niet efficiënt en doelmatig met publieke middelen om. Dat is niet meer uit te leggen aan de luisteraars”, aldus Martin Fröberg.

Bekijk meer van

Praat mee

1 reactie

Geert Wilkens, 28 april 2010, 09:22

De AM-band wordt inderdaad een stuk minder beluisterd dan de FM-band. Het is echter wel erg kort door de bocht om te zeggen dat de AM-band niet meer serieus wordt genomen en er niemand luistert.

De medewerkers van Radio 5 Nostalgia (747 kHz) en van het programma Onderweg van de Wereldomroep (tussen 10.00 en 12.00 uur op 1296 kHz)hebben heel andere ervaringen, zo is mijn indruk.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.