— vrijdag 22 februari 2013, 09:01 | 0 reacties, praat mee

Dekker: geen Europees toezicht media

Het kabinet ziet niets in het Europese plan om toezichthouders de macht te geven journalisten te ontslaan of boetes op te leggen. Dat schrijft staatssecretaris Dekker (Digitale Agenda) aan de Tweede Kamer. Het rapport 'A free and pluralistic media to sustain European democracy', werd in januari gepresenteerd. De onderzoeksgroep, onder leiding van de voormalige Letse president Vaira Vike-Freiberga, moest onder meer aanbevelingen doen hoe de Europese Unie persvrijheid- en pluralisme kan bewaken. Dekker laat weten niets te zien in de aanbeveling om toezichthouders boetes op te laten leggen aan journalisten of iemand zijn journalistieke status te ontnemen.

Dekker schrijft ook in antwoord op Kamervragen van het CDA niets te zien in centrale regels voor de media. ‘De journalistiek is een vrij beroep en dat moet vooral zo blijven. Daarnaast staat voor een klagende partij altijd de weg open naar de gewone rechter.’ Ook meldt Dekker in gesprek te zijn met de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) ‘over ondersteuning van deze vorm van zelfregulering binnen de journalistiek’.

De Raad liet onlangs nog weten financiële steun te zoeken omdat er anders grote kans is dat volgend jaar de taken worden ingeperkt. Folkert Jensma, voorzitter van de Stichting Raad voor de Journalistiek liet toen weten dat er bij minder draagvlak een einde zou kunnen komen aan zelfrugelering.

Bekijk meer van

Europa

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.