noodfonds

— donderdag 20 mei 2010, 07:12

Debat over Ruben, Jack en Alexander

Waar liggen de ethische grenzen van de journalistiek? Na twee weken met nieuws over Jack de Vries, de 9-jarige Ruben en de vuilniszakken van Alexander Pechtold worden die grenzen dinsdag 25 mei verkend tijdens een debat dat wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de Raad voor de Journalistiek. Bij beide organisaties kwamen begin deze week elk zo’n honderd mails binnen met de vraag wat de clubs vinden van de publicatie van het interview met Ruben in De Telegraaf.

De NVJ zegt als beroepsvereniging zich niet uit te spreken over het handelen van collega’s, maar wel een podium te willen zijn voor debat.

De Raad bekijkt binnenkort of er aanleiding is zich ‘ambtshalve’ over de kwestie uit te spreken. Het reglement van de Raad laat toe dat bij principiële zaken waarbij de Leidraad van de Raad geen richting geeft, er een uitspraak kan worden gedaan zonder dat er een klacht is ingediend.

De Telegraaf betuigde vrijdag 14 mei spijt voor het afdrukken van het vraaggesprek met Ruben. Eerder die dag werden 6500 mensen lid van de twitteraccount @telegraafboycot. De krant wil de verklaring niet verder toelichten, maar ongewijfeld moet ook bij De Telegraaf de telefoon roodgloeiend hebben gestaan en de mailbox vol zijn gestroomd.

Tijdens het debat wordt ook de actie besproken van het eenmalige roddelblad BINNENHOF, die de vuilniszakken van Alexander Pechtold en André Rouvoet liet doorzoeken. Jan Dijkgraaf en Marc van der Linden, twee van de hoofdredacteuren van het blad, vinden hun actie zelf ‘net over de rand’. Spijt hebben ze niet van hun actie, die vooral is ingegeven om een discussie over het toelaatbare los te maken. ‘Ik doe dit in elk geval niet meer’, aldus Marc van der Linden bij Knevel en Van den Brink.

Over de rand: de ethische grenzen van de journalistiek
Waar: Dauphine, Amsterdam. Wanneer: dinsdag 25 mei. Aanvang: 19.30 uur
Aanmelden: www.nvj.nl/debat

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.