De week van… Jan Eikelboom

Met enige regelmaat interviewt Villamedia een collega die in de actualiteit verschijnt. Dit keer: oorlogsverslaggever en Journalist voor de Vrede 2014: Jan Eikelboom. Zijn laatste trip naar Israël maakte Eikelboom alweer drie weken geleden. De oorlogsverslaggever focust zich momenteel op een speciale uitzending van Nieuwsuur over moslims in Nederland. Even niet naar het Midden-Oosten dus.
‘Het debat over moslims wordt steeds harder,’ vertelt Eikelboom. ‘De media gaan steeds op zoek naar de extremen. Dat is de aard van de media, logisch ook, want leuk nieuws is geen nieuws. Maar het leek mij goed om eens de stem van gewone moslims te laten horen.’ Volgens Eikelboom is het beeld ontstaan dat alle moslims extremisten zijn, maar in werkelijkheid zijn maar 160 mensen daadwerkelijk naar het Midden-Oosten vertrokken. ‘Over het algemeen voelen moslims zich in Nederland niet meer geaccepteerd en niet meer welkom. En ze hebben het gevoel dat het alleen maar erger wordt.’ Aanstaande vrijdag – onder voorbehoud - wijdt Nieuwsuur een speciale uitzending aan dit thema.
Deze week won Eikelboom de prijs ‘Journalist voor de Vrede 2014’; een beloning voor onpartijdige journalistiek, aldus Eikelboom zelf. En dat is belangrijk, want de oorlogsverslaggever heeft soms moeite met de beschuldigingen en doodsbedreigingen die hij, veelal via Twitter, ontvangt. ‘Als ik verslag doe van de Koerden, zijn de Turken boos. Als ik verslag doe van de Palestijnen, krijg ik de Israëliërs op mijn dak,’ legt Eikelboom uit. ‘Mensen zijn geneigd om mij uit te schelden en te bedreigen en dan denk ik weleens “wat heeft dit nou voor een nut?”.
Zo nu en dan heeft Eikelboom daardoor zijn twijfels over het vak dat hij beoefent. ‘Die twijfel is er op de momenten dat je drek of het gif dat bijvoorbeeld GeenStijl in de samenleving pompt over je heen krijgt. Dan denk ik “wat is dit voor totale waanzin”. Maar dan slaap ik er een nachtje of twee over en dan ga ik gewoon door.’
Dat Eikelboom toch doorgaat met zijn werk ondanks de bedreigingen heeft te maken met meerdere factoren. Naast het belang om te laten zien wat er in het Midden-Oosten gebeurt, vindt Eikelboom het ook belangrijk om de menselijke maat te tonen. ‘Er wordt gesproken over 100.000 tot 200.000 doden, maar dat zegt niks. Het gaat om mensen.’ Dat Eikelboom middenin de wereldgeschiedenis staat, maakt zijn werk fascinerend. ‘Ik maak de grote gebeurtenissen en de omwentelingen in het Midden-Oosten mee, dat is een voorrecht. Het werk is spannend en avontuurlijk en geeft een adrenaline-kick.’
Praat mee