De week van… Teun van de Keuken

Met enige regelmaat interviewt Villamedia een collega die veel in de actualiteit verschijnt. Dit keer: presentator en journalist Teun van de Keuken, die met ingang van januari drie keer per maand te zien zal zijn als het gezicht van het onderzoeksjournalistieke programma De Monitor.
Mooie en interessante dingen maken. Dat is wat Teun van de Keuken naar eigen zeggen het liefst doet. Maar druk wordt het wel, nu hij naast zijn werk bij de Keuringsdienst van Waarde óók nog het gezicht wordt van De Monitor. Op 11 januari is Van de Keuken voor het eerst te zien in het nieuwe onderzoeksjournalistieke programma, dat een voortzetting is van Altijd Wat Monitor. “Het managen van mijn agenda wordt inderdaad heel belangrijk. En er zijn dingen die ik nu een heel stuk minder makkelijk kan doen. Ik heb bij de Keuringsdienst van Waarde al aangegeven dat hele grote reizen gewoon niet meer te doen zijn. Het wordt een hele exercitie, maar ik krijg juist enorm veel energie van zulke programma’s.”
Toen Van de Keuken gevraagd werd als presentator voor De Monitor, greep hij die kans met beide handen aan. “Mensen denken vaak dat corruptie alleen in andere landen voorkomt, maar ook in ons eigen land zijn er een hoop dingen die niet kloppen. We zijn hier alleen slimmer in zaken maskeren. Dat hebben we met de bouwfraude in het verleden wel gezien. Ook in Nederland is er heel wat dat niet deugt. En dat moet onderzocht worden. Misstanden aan de kaak stellen, daar is het me om te doen. Daar gaat mijn journalistieke hart sneller van kloppen.”
Op dit moment werkt de redactie van De Monitor al hard aan de eerste uitzendingen. Waar die precies over gaan, daar kan Van de Keuken nog geen uitspraken over doen. Wel laat hij los dat er in de eerste uitzending wordt voortgeborduurd op het dossier ‘foute dokters’ van Altijd Wat Monitor. En dat het in dit geval om héél foute dokters gaat. Het zou Van de Keuken zelfs verbazen als de eerste uitzending van 11 januari geen politieke gevolgen zou hebben. De dossiers worden de kern van het nieuwe programma. Anders dan bij veel andere onderzoeksjournalistieke programma’s zijn die dossiers nooit klaar. “Journalisten zijn gewend om een verhaal pas te brengen als alle vakjes zijn ingekleurd. Met De Monitor doen we het anders. We brengen natuurlijk wel complete verhalen, maar als er na afloop van zo’n verhaal nog een gouden tip binnen komt, dan gaan we daarop door.”
Follow-upjournalistiek zou je dat kunnen noemen. En de rol van de kijker is daarbij heel belangrijk. Die dient tips in waar de redactie mee aan de slag gaat. Dat crowdsourcing-aspect is een van de zaken die Van de Keuken het meest aantrok aan zijn nieuwe baan. Dat en de mogelijkheid actief mee te denken met het programma. “We hebben een heel team vol knappe jongens en meiden die het graafwerk doen. Dat laat ik aan hen over, anders zou ik geen leven meer hebben. Maar ik denk wel mee over invalshoeken en onderwerpen. Ik ben ook geen traditionele presentator die je een lap tekst geeft en die dat vervolgens oplepelt. Met De Monitor willen we misstanden niet alleen aan de kaak stellen, maar ook de verantwoordelijke aan zijn jas trekken. Ik denk dat dat ook een van de redenen is dat ze mij hebben gevraagd. Het mag van mij wel lekker fel zijn.”
Foto: Rogier Veldman