website over journalistiek

‘De Telegraaf te snel afgeluisterd’

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in afluisteren op donderdag 17 december 2009, 14:35

Nieuws

Tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer heeft minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) erkend dat zij in een te vroeg stadium toestemming heeft gegeven om journalisten van De Telegraaf af te luisteren. Daarmee onderschrijft zij de conclusie van de commissie van toezicht op de AIVD. Die stelde dat het afluisteren terecht was, maar dat daar te snel mee begonnen is. Jolande van der Graaf en adjunct-hoofdredacteur Joost de Haas werden afgeluisterd nadat De Telegraaf artikelen publiceerde die gebaseerd waren op staatsgeheime stukken. Ter Horst bood niet letterlijk haar excuses aan, maar nodigde de hoofdredactie van De Telegraaf uit om bij haar op het ministerie te komen om over de kwestie te spreken. De hoofdredacteur van De Telegraaf, Sjuul Paradijs, vindt het nu nog te vroeg voor een gesprek met de minister. Dat is volgens Paradijs pas aan de orde als Telegraafjournaliste Jolande van der Graaf niet meer als verdachte wordt beschouwd. Het Openbaar Ministerie verdenkt de verslaggeefster nog altijd van het bezit en verspreiden van staatsgeheimen. Meer bij NRC / De Telegraaf

4 reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

 1. 1. Leon, 17 december 2009, 20:45

  Heeft erkend is met een d, niet met een t. De rest van het bericht zal dan ook wel niet kloppen…

 2. 2. lia, 17 december 2009, 22:53

  Guusje ter Horst, is dat niet de minister die eens burgemeester was en betrapt werd met alcohol op achter het stuur wat vervolgens verborgen werd gehouden in het politieregister? Heet dat nou meten met twee maten?

  De politieleiding in Nijmegen heeft er alles aan gedaan om verborgen te houden dat burgemeester Guusje ter Horst (PvdA) met drank op achter het stuur zat. Haar aanhouding werd in het politieregister afgeschermd voor andere agenten.

  De agenten die haar hadden bekeurd, kregen de opdracht te zwijgen over het incident. Het proces-verbaal mocht alleen door de korpschef worden ingezien. Normaal gesproken worden dossiers in het politieregister alleen afgeschermd in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij zedendelicten of als getuigen gevaar lopen.


  Ter Horst werd in juli bij een alcoholcontrole betrapt met te veel drank op, zo werd dit weekeinde bekend gemaakt. Dat gebeurde in de week van de afgelaste Vierdaagse. Omdat ze maar iets te veel had gedronken, kreeg ze een rijontzegging van een uur en een boete van 220 euro.
  elsevier.nl

 3. 3. Kees Spruijt, 18 december 2009, 00:05

  Als de Telegraf het betreft dan is het weken wereldnieuws. Alle goede journalisten zouden een goede advocaat moeten nemen en even een gegevenscheck of wob moeten doen. Er worden veel journalisten afgeluisterd. Één van mijn vele telefoons wordt al sinds 1996 afgeluisterd…. boeiend, ben geen Tgraf-je dus niet interessant ....

 4. 4. Kees Cornelder, 18 december 2009, 01:11

  Met dagblad De Telegraaf heb ik alleen dit: dat ik het (dagelijks) interessant vind om het te lezen, omdat ik dan kan peilen wat enkele miljoenen Nederlanders - type politie bellen wanneer jongetjes voetballen tegen de zijkant van hun huis - ongetwijfeld zullen gaan vinden (vooral vanuit angst) van de wereld waarin ze leven.

  Echter dat redacteuren/medewerkers van die rare krant in het geniep zijn afgeluisterd door de AIVD dwingt mij om het voor ze op te nemen.

  Want wie in de gehele journaille dit over zijn kant laat gaan, die zegt Vaarwel tegen de vrijheid.

  Toch knap dat de huidige minister van binnenlandse zaken dit voor elkaar heeft gekregen. Neem er nog maar eens een borrel op meid.