— donderdag 13 januari 2011, 09:27 | 0 reacties, praat mee

De Pers stort Wegener in rode cijfers

Uitgeverij Wegener heeft over 2010 verlies geleden als gevolg van de advertentie-overeenkomst met het gratis dagblad De Pers en een reservering voor een door de NMa opgelegde boete. Dat meldt de uitgeverij donderdag. Het bedrijf neemt een buitengewone last van 63 miljoen voor belastingen voor verwachte verliezen op de overeenkomst met het De Pers, in verband met de aanzienlijk lager dan verwachte omzet van het gratis dagblad. Wegener betaalt de komende 11 jaar een vast bedrag aan De Pers voor het recht om advertenties in het dagblad te verkopen. Verder is 20 miljoen gereserveerd voor de NMa boete.

Wegener schrijft wel dat het er naar ‘streeft dit verlies te beperken door uitoefening van de contractuele rechten van Wegener om het uitgeefmodel van De Pers te wijzigen.’

De NMa heeft Wegener een boete opgelegd wegens het wegens het overtreden van voorwaarden die zijn gesteld aan de overname van de VNU Dagbladengroep in 2000. Wegener betwist de boete nog.

Geschoond voor bijzondere posten steeg het bedrijfsresultaat van Wegener met 10 procent tot circa 63 miljoen euro, ondanks een dalende advertentieomzet. Het bedrijf zal proberen de verliezen te beperken door gebruik te maken van zijn recht om het uitgeefmodel van De Pers te wijzigen.

Wegener stelt dat het onzeker is welk bedrijfsresultaat in 2011 kan worden gerealiseerd, onder andere vanwege de verwachte sterke stijging van de prijs van papier. Het bedrijf verwacht een stijgende omzet uit advertenties, dankzij groeiende inkomsten uit online-reclame. De vooruitzichten voor de omzet uit advertenties in gedrukte media zijn nog onzeker.

De omzet van Wegener daalde in 2010 met 9 procent, vooral door de verkoop van AD NieuwsMedia en een drukkerij in Den Haag. Exclusief deze verkochte onderdelen daalde de omzet met 2 procent, door lagere advertentieinkomsten.

De advertentieomzet voor print uit de voortgezette activiteiten daalde met 6%, waarbij de daling in de tweede helft van het jaar 8 procent bedroeg. De omzet uit oplage steeg met 2 procent in 2010.

De financiele positie verbeterde tot een nettoschuld van circa 88 miljoen euro eind 2010, tegen 117 miljoen een jaar eerder.


Lees ook:
Persbericht Wegener

Bekijk meer van

Wegener

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.