— dinsdag 24 januari 2012, 13:51

De onafhankelijkheid van Al Jazeera

WEBLOG Vanwege de tienjarige verjaardag van Al Jazeera is in de Qatarese hoofdstad Doha een internationale conferentie belegd over veiligheid van journalisten in conflictsituaties. NVJ-voorzitter Hella Liefting woont de conferentie bij. Hosni Mubarak schijnt bij zijn bezoek te hebben uitgeroepen: All that fuss, and it’s coming from a matchbox! En inderdaad, de burelen van Al Jazeera zoals het allemaal begon ogen verre van luxueus. Wat bureaus, hier en daar een scherm, een benauwd gangetje waar de notabelen zitten en dat is het dan. Of liever: was. Het netwerk is de laatste jaren spectaculair gegroeid. Sinds de start van het Engelstalige netwerk, zeven jaar geleden, bedient het station nu meer dan een miljard kijkers in meer dan 130 landen. Een lichtend voorbeeld van succesvolle onafhankelijkheid? Of komen daar langzaamaan wat smetjes op?

Om het oude hart is een modern mediabedrijf gebouwd. Net als het ultramoderne conferentiecentrum waar je met zestigduizend man kunt vergaderen en het net geopende tennisstadion moet het televisienetwerk bijdragen aan de ambities van emir sjeik Hamad bin Khalifa Al Thani, de in Engeland opgeleide onbetwiste leider van de golfstaat. Hij is zeer westers georiënteerd en steekt miljarden in modernisering. Dat kan wel lijden: de emir behoort tot de rijkste mensen ter wereld.

Over de onafhankelijkheid van Al Jazeera zijn boeken en blogs volgeschreven. Vast staat dat het in de Arabische wereld wordt gezien als neutrale nieuwsbron. Saudische tegenhanger Al Arabia geldt meer als spreekbuis en heeft dan ook veel minder aanhang. Het netwerk zelf gaat er prat op dat het volkomen onafhankelijk kan werken, maar erkent dat het behalve het geld van de overheid amper andere inkomsten heeft.

Bij collega’s in de mediawereld groeien de vragen. Bijvoorbeeld over het plotselinge vertrek van de algemeen directeur Wahda Khanfar, de man die acht jaar lang de zender op de kaart heeft gezet. De Palestijnse journalist nam zelf ontslag, en werd vervangen door een lid van de koninklijke familie die uit de gaswereld komt.

Khanfar werd scherp ondervraagd door de BBC waar de transfer een reeks speculaties teweeg had gebracht over de recente kritiek op de zender. AlJazeera zou in de Arabische lente veel meer hebben bericht over Noord-Afrika en Syrië dan over de golfstaten, vooral Bahrein. Koninklijke invloed?

Khanfar ontkende hardnekkig, maar keek beslist ongelukkig bij zijn eigen verklaring: moe, en toe aan een andere uitdaging. En dan was er het verhaal van de verschillen tussen westerse en Arabische journalisten en stafleden. De eerste zouden beter worden betaald en beter worden beschermd in het veld.

Wie er naar vraagt wordt vriendelijk maar beslist met een kluit in het riet gestuurd. En bij gebrek aan kennis van het Arabisch kan ik het zelf ook niet controleren. In de hal staat de ethische code van het netwerk in steen gebeiteld, tien artikelen lang. Daar hoef je bij de NOS niet om te komen. Maar controleren of al die mooie teksten ook in de praktijk worden gebracht is weer een heel ander verhaal.

En trouwens - met die Mubarak is het nog verkeerd afgelopen.

Eerdere weblogs van Hella Liefting:
- Lobbyen om ‘verantwoordelijkheid’ (23/01)

Bekijk meer van

NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.