banner festival 23

— dinsdag 21 maart 2023, 10:51 | 0 reacties, praat mee

De Nieuwe Reporter verkocht: gelijknamige website gaat nu onder andere over Latina-vrouwen

De Nieuwe Reporter, tot vorig jaar nog ‘platform voor het debat over de toekomst van de Nederlandse journalistiek en nieuwe media’, is verkocht. Vorig jaar al ging de site plotseling offline. Naar nu blijkt verkocht de Stichting De Nieuwe Reporter het domein en de naam aan het eenmansbedrijf Ei Media van Ilse van den Bosch. Laatste wijziging: 21 maart 2023, 12:35

Sindsdien is de website met de naam De Nieuwe Reporter, dat zeventien jaar een mediasite was, een ‘magazine voor de ambitieuze man of vrouw’. Op De Nieuwe Reporter wordt nu beschreven wat de vuilste plekken in de keuken zijn (en hoe je ze schoonmaakt) en wat de twintig mooiste Latina vrouwen ter wereld zijn.

De Nieuwe Reporter werd uitgegeven door de Stichting De Nieuwe Reporter, waarvan emeritus hoogleraar Frank van Vree (UvA) voorzitter is. Alexander Pleijter was zowel bestuurssecretaris als hoofdredacteur. De Nieuwe Reporter werd in 2005 in de boezem van de Universiteit van Amsterdam opgericht door Van Vree, Martijn de Waal en Theo van Stegeren, deze laatste was de eerste hoofdredacteur.

In 2006 won de website een Tegel voor online journalistiek. De Nieuwe Reporter moest debat en informatie-uitwisseling stimuleren over ontwikkelingen in journalistiek en media.

Tot april vorig jaar was de website nog in de lucht, al werden er daarvoor al geruime tijd geen nieuwe bijdragen meer geplaatst. Volgens Alexander Pleijter ontving de stichting een goed aanbod van 3950 euro voor de domeinnaam, “daar ben ik in overleg met Frank van Vree op ingegaan”.

Veiliggesteld voor het nageslacht
Stichtingsvoorzitter Van Vree laat weten dat de opbrengst van de verkoop wordt besteed om uitstaande rekeningen te voldoen.

“Als er nog wat resteert zal dat naar een nog te bepalen ideële instelling ter ondersteuning van democratische journalistiek gaan. We zijn dat nu aan het afronden, waarna ook de Stichting zal worden opgeheven.”’

Pleijter: “Het archief van de site is via de Wayback Machine bereikbaar. Verder hebben we de site laten archiveren bij de Koninklijke Bibliotheek. Helaas is het nog altijd zo dat je daar naartoe moet als je de gearchiveerde websites wil raadplegen. Maar hij is er in elk geval veiliggesteld voor het nageslacht.”

De nieuwe ‘De Nieuwe Reporter’ ging volgens de koper, Ilse van den Bosch, ‘ongeveer een maand geleden’ online. “Ik zag op een website voor domeinnamen dat het domein te koop werd aangeboden.” Ze produceerde daarvoor nog geen andere website of blog. “Dit is inderdaad mijn debuut.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.