— woensdag 31 maart 2021, 08:58 | 0 reacties, praat mee

De man, de maan en Saar Slegers

Saar Slegers

Toen radio- en podcastmaker Saar Slegers vier jaar geleden hoorde dat astrofysicus Marc Klein Wolt bezig was met een plan om een radiotelescoop op de achterkant van de maan te zetten, om te weten te komen wat er gebeurde nét na de oerknal, was haar eerste gedachte: dit is een spannend verhaal. Sindsdien is ze Klein Wolt gaan volgen en maakte daar de 8-delige NTR-podcast ‘De Man en de Maan’ over, waar ze afgelopen maand de VWN publicatieprijs voor won, van de Vereniging voor wetenschapsjournalistiek en – communicatie.

Hoe haar verhaal er precies uit zou zien en in welke vorm, wist Slegers drie jaar geleden nog niet. ‘Een tv documentaire? Een podcast? Ik had geen idee.’ Ze is gewoon begonnen met het volgen van de markante astrofysicus, met zijn plan min of meer voor gek verklaard door de Europese ruimtevaartorganisatie en de NASA. ‘Op dat moment zat hij al midden in een race tegen de klok om het instrument te bouwen. Hij had nog maar 1,5 jaar om het af te krijgen.’

‘Eerst had ik één doel: kijken of hij dat ding op de maan kon krijgen. Ik had van te voren ook geen idee of het zou lukken of vroegtijdig zou klappen. Er waren meerdere momenten dat het mis had kunnen lopen. Die ene rode draad was duidelijk, maar tijdens het maakproces kwamen er steeds meer lijntjes bij. Een belangrijk thema was de samenwerking met de Chinese ruimtevaartorganisatie en de cultuurverschillen waar je dan tegenaan loopt.’ Het persoonlijke verhaal van Mark kwam er ook steeds meer bij kijken. Wat is een project waard; wat mag het je kosten? Hij heeft zijn familie vaak lang moeten missen, omdat hij steeds op en neer naar China moest.

Na een jaar was het Segers, die al eerder radiodocumentaires voor Radio Doc maakte, wel duidelijk dat het een podcast moest worden. Van een drieluik werden het al snel zes en uiteindelijk acht afleveringen. Hoe langer Slegers de wetenschapper volgde, hoe ingewikkelder het werd. ‘Tijdens het monteren was het telkens: herzien en kijken naar wat het belangrijkst was.’ Gelukkig kreeg ze hulp van haar haar eindredacteur Jair Stein, producent Emmie Kollau en vaste editor Arno Peeters tijdens de laatste loodjes. ‘Ik vond het heel belangrijk om tijdens het maken en monteren van deze podcast mensen om me heen te hebben die meedachten. Soms raak je met zo’n groot verhaal verstrikt in alle informatie en dan is het fijn als iemand je weer op het rechte pad zet.’

Gedurende het project had Slegers nog een rots in de branding: Klein Wolt zelf. ‘Marc was heel erg open, dat hoor je ook terug in de podcast. Wanneer ik iets niet begreep of meer informatie wilde, gaf hij me duidelijkheid. Ik kon altijd bij hem aankloppen als er iets was. Dito voor zijn collega’s. Dat is cruciaal geweest tijdens het project.’

En of die antennes uiteindelijk op de maan zijn gekomen? Daarvoor moet je de inmiddels dus bekroonde serie ‘De Man en de Maan’ uitluisteren. De hele serie vind je terug in je podcastapp of via deze link.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.