— dinsdag 8 december 2015, 12:49 | 0 reacties, praat mee

De eerste digitale Loep

© De Correspondent

Als datajournalist heeft hij de eerste digitale Loep ooit gewonnen, op 20 november uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Dimitri Tokmetzis van De Corres­pondent deed onderzoek naar de privacygevoelige lekken van de smartphone met het artikel ‘Dit gebeurt er allemaal onder de motorkap van je smartphone’. Hij deed daarvoor langdurig onderzoek naar 85 verschillende apps.

De andere genomineerde was Sybren Kooistra van de Volkskrant, die zich richtte op de drugsmarkt. 

Waarom heeft Tokmetzis gewonnen? ‘Niet iedereen gaat naar de ondergrondse drugsmarkt, terwijl wel iedereen een smartphone heeft’, zegt hij. ‘Drugs is toch een beetje een niche-ding. Ook was mijn onderzoek ingewikkelder dan dat van Kooistra, terwijl zijn presentatie wel beter was.’

Afgelopen twee jaar was die digitale Loep er wel, maar werd hij niet uitgereikt omdat niemand goed genoeg was. Tokmetzis kreeg vorig jaar wel een ‘stimuleringsprijs’ omdat zijn productie dicht in de buurt kwam van wat de jury wil belonen. ‘Vorig jaar heb ik het eenvoudig gehouden. Dit jaar besloeg mijn onderzoek in totaal zeven verhalen.’

De datajournalist had zich ook aangemeld als kandidaat bestuurslid van de VVOJ. Toch niet om de prijs te winnen? Tokmetzis: ‘Eerder omgekeerd. Ik heb mij al voor die tijd teruggetrokken als kandidaat’.

De Correspondent heeft al aardig wat prijzen gewonnen de afgelopen jaren. Tokmetzis zelf de afgelopen twee jaar al vier. Hij heeft nog wel een wens: ‘De Tegel zou natuurlijk ook een mooie bekroning zijn, maar ik heb nu geen stuk dat daarvoor in aanmerking komt.’

Er werden in nog drie categorieën ‘Loepen’ uitgereikt. In de categorie tekst won een vijftal dat samen de productie ‘Luxleaks’ maakte. De vijf zijn: Lars Bové (De Tijd), Kristof Clerix (MO Magazine), Martijn Roessingh, Jan Kleinneijenhuis en Han Koch (Trouw).

In de categorie audiovisueel ging de prijs naar Jet Schouten en Linda Stoltenberg van Tros Radar voor ‘Mandarijnennetjes als implantaat – goedkeuring implantaten is een farce’. De aanmoedigingsprijs voor jong talent ging naar ‘Vissen naar subsidie’ van Anne de Blok en Frederick Mansell.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.