word studentlid

— maandag 8 januari 2018, 16:18 | 0 reacties, praat mee

Database-kraak: Indiase regering wil dat journaliste bronnen opgeeft

Database-kraak: Indiase regering wil dat journaliste bronnen opgeeft
Een jongen wordt geregistreerd - inclusief biometrie als irisscan - in de Aadhaar-database| Rajat Gupta / EPA

De Indiase overheid heeft een journaliste die een groot databaselek onthulde opgedragen haar bronnen te openbaren. Centraal staat de toegang tot gegevens van een miljard Indiërs uit de zogeheten Aadhaar-database. Volgens journaliste Rachna Khaira van de Engelstalige krant The Tribune is zulke informatie voor een luttele 500 rupees (zo'n 6,50 euro) te bemachtigen. Laatste wijziging: 8 januari 2018, 16:23

De Aadhaar-database bevat naast unieke persoonlijke gegevens ook biometrische informatie van burgers. De Unique Identification Authority of India (UIDAI) die de database beheert, bestrijdt dat er biometrische gegevens op straat liggen.

Opname in de Aadhaar-database met een 12-cijferig burgerservicenummer is verplicht voor een reeks aan overheidsdiensten, zoals uitkeringen en belastingaangifte. Ook is het een verplichte identificatie voor transacties boven een bepaalde waarde, in het kader van fraudebestrijding.

Dat informatie te benaderen was, wordt niet bestreden. Er zou geen lek zijn, maar enkel ongeautoriseerde toegang via een speciale website die eigenlijk voor mutaties van gegevens bedoeld is. Dat is volgens de Indiase overheid een misdrijf en daarom moeten betrokken personen via justitie worden aangepakt.

In dat licht moet eis aan het adres van de journaliste worden gezien, stelt UIDAI in een reactie [.pdf]. Van persbreidel is volgens de organisatie geen sprake. In een reactie op de website schrijft hoofdredacteur Harish Khare van The Tribune dat de wijze waarop UIDAI met de zaak omgaat ‘onverklaarbaar is’.

Met informatie uit de database is er identiteitsdiefstal mogelijk, schreef Rachna Khaira vorige week. Hackers (of mogelijk mensen met reguliere toegang tot de dienst) verhandelen de informatie via WhatsApp.

De krant wijst erop dat in het originele artikel al veel informatie over daders is gepubliceerd zodat de autoriteiten direct actie konden ondernemen.

Bekijk meer van

The Tribune India

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.