word studentlid

— maandag 12 maart 2012, 15:20 | 0 reacties, praat mee

Dagblad De Pers stopt eind maart

Dagblad De Pers stopt eind maart

Eind maart verschijnt de laatste editie van gratis dagblad De Pers. Koninklijke Wegener NV en Mountain Media BV, de uitgevers van Dagblad De Pers, hebben overeenstemming bereikt over beëindiging van de commerciële exploitatie van De Pers door Wegener. Wegener betaalt Mountain Media, de vennootschap van De Pers-eigenaar Marcel Boekhoorn, 45 miljoen euro. Er wordt momenteel gewerkt aan een financiële regeling voor het personeel van dagblad De Pers. Alle bestaande contracten met externe leveranciers zullen 'in goed onderling overleg' worden beëindigd. Laatste wijziging: 14 maart 2012, 13:12

Ben Rogmans, mede-oprichter en directeur-uitgever van Dagblad De Pers: ‘Het is een ongelofelijk verdrietig maar ook begrijpelijk besluit. We hebben de afgelopen jaren een vrolijke, optimistische, tegendraadse kwaliteitskrant gemaakt, met een geheel eigen en uniek geluid in de Nederlandse journalistiek. We hebben keihard en met veel toewijding en creativiteit gewerkt. De betrokkenheid van het personeel, journalisten en niet-journalisten, bij de krant is enorm. Voor hen is dit een grote klap.’ In januari werd nog het vijfjarig jubileum gevierd.

Dagblad De Pers werd in 2006 opgericht door investeerder Marcel Boekhoorn, waarna tientallen miljoenen euro’s werden geïnvesteerd in de titel. Vanaf het begin speelde de advertentiemarkt het dagblad parten. Uitgever Cornelis van den Berg liet in 2008 al weten dat Boekhoorn dagelijks 60.000 euro moest toeleggen op de titel.

In 2009 sloot Mountain Media een overeenkomst met uitgeverij Koninklijke Wegener NV, waarbij Wegener tegen betaling van een vaste jaarlijkse vergoeding de volledige commerciële exploitatie van De Pers overnam. Als aanvulling op het bestaande portfolio van regionale dagbladen zou De Pers landelijke adverteerders naar Wegener moeten trekken. Bovendien zouden synergievoordelen worden behaald op het gebied van druk, distributie, IT en redactionele samenwerking.

Vanwege de sterk verslechterde omstandigheden op de advertentiemarkt slaagde Wegener er helaas ook niet in om de commerciële exploitatie van De Pers te verbeteren. Het bedrijf nam een buitengewone last van 63 miljoen euro op de activiteiten van De Pers. Wegener verwacht nu niet dat de slechte advertentiemarkt de komende jaren significant zal verbeteren. Sinds 2009 is bijna 20 miljoen euro verlies geleden op het contract met Boekhoorn; in 2011 ging het om een bedrag van 14,5 miljoen euro.

De overeenkomst zou eigenlijk nog tot eind maart 2022 zou lopen. De voortdurende financiële tegenwind heeft ertoe geleid dat Wegener zegt geen andere oplossing te zien dan de samenwerking met Mountain Media te beëindigen.

Dagbladsecretaris Tom Gibcus van journalistenvereniging NVJ noemt het stopzetten van de krant hard: “Aan de werknemers lag het niet. Maar gezien de constructie met Wegener en de huidige advertentiemarkt was deze uitslag zo goed als onvermijdelijk.” De NVJ hoopt dat de komende tijd duidelijker zal worden wat er voor regelingen worden getroffen voor het personeel. 

Meer bij De Pers / Mecom / Follow The Money / Financieele Dagblad

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.