— vrijdag 10 juli 2020, 10:50 | 0 reacties, praat mee

Criticaster Brenno de Winter ingehuurd voor corona-app

Brenno de Winter - © Ivar Pel

Voormalig journalist Brenno de Winter is door het ministerie van VWS ingehuurd om te adviseren over de corona-app. Eerder uitte hij felle kritiek op de aanpak van dit ministerie. ‘Maar inmiddels is er sprake van een serieus traject’.

IT-expert De winter is in het team van zo’n 50 mensen dat aan de totstandkoming van de app werkt aangesteld als adviseur op het gebied van informatiebeveiliging en privacybescherming. ‘En dat is geen onbelangrijke positie maar een plek waar je een go or no go kunt geven. Ze hebben vertrouwen in me’, aldus De Winter.

Eerder trok hij – samen met acht andere door VWS geraadpleegde experts – zijn handen ervan af nadat KPMG met een kritisch rapport kwam over de informatieveiligheid. De experts vonden dat het ministerie chaotisch en te haastig te werk ging en gaf als advies terug te gaan naar de tekentafel en een andere selectietraject op te tuigen.

Inmiddels is aan alle randvoorwaarden voldaan, vertelt De Winter. ‘Het ministerie was aanvankelijk te optimistisch. Je kunt niet in een weekendje - via een appathon - zomaar even een corona-app in elkaar zetten. Maar inmiddels is er sprake van een serieuze aanpak en ik verwacht dat er in de zomer een goede corona-app gereed is. We zijn nu al aan het testen.’

De app wordt gebouwd met speciaal voor corona ontworpen techniek van Apple en Google, waarmee ook landen als Italië en Duitsland werken. ‘Hierdoor kunnen straks ook bijvoorbeeld gegevens met Duistland uitwisselen. Ik ben ervan overtuigd dat we nu iets moois neer gaan zetten.’

De Winter heeft wel bedongen dat hij vrijelijk mag spreken over het project. ‘Uiteraard niet over de politieke kant van de zaak maar wel over de gebruikte techniek en methode. De realisatie van deze app moet een open project zijn waar niet geheimzinnig over hoeft te worden gedaan. We willen juist dat mensen kritisch meekijken en feedback geven.’

Bekijk meer van

coronavirus

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.