training eu starters

— dinsdag 23 mei 2023, 08:05 | 1 reactie, praat mee

Consumentenbond start claimprocedure tegen Google om privacy

© Andre M. Chang / ZUMA Press Wire

Techconcern Google verzamelt volgens de Consumentenbond en Stichting Bescherming Privacybelangen (SBP) op illegale manieren gegevens van mensen. De organisaties vragen het bedrijf om hier per direct mee te stoppen en alle Nederlandse gebruikers een schadevergoeding te betalen. Anders beginnen de twee belangenclubs een rechtszaak, zo klinkt het dreigement. Laatste wijziging: 23 mei 2023, 08:15

De Consumentenbond kreeg in maart in een vergelijkbare zaak tegen Facebook al gelijk van de rechtbank in Amsterdam.

Volgens SBP-voorzitter Ada van der Veer zijn de overtredingen van Europese en Nederlandse privacywetten door Google ongekend. “Vrijwel iedereen in Nederland wordt erdoor geraakt”, voegt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar toe. De privacyproblemen zitten onder meer in de locatiegegevens en data over online-activiteit die Google bijhoudt. “Zelfs wanneer gebruikers de instellingen zodanig hebben aangepast dat daaruit blijkt dat zij deze informatie niet willen delen”, stellen de organisaties.

De belangenclubs vragen consumenten nu om zich bij de schadeclaim aan te sluiten, om zo sterker te staan in hun zaak. Iedereen “die vanaf 1 maart 2012 op enig moment producten of diensten van Google heeft gebruikt en in Nederland woonde” moet voor de vergoeding in aanmerking komen. Als Google toch doorgaat met de vermeende wanpraktijken zeggen de Consumentenbond en SBP naar de rechter te stappen.

Een woordvoerder van Google zegt privacyklachten zeer serieus te nemen en SBP vorig jaar september om meer details te hebben gevraagd. Maar daar is geen reactie op gekomen, aldus de zegsman. “De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt om de hoeveelheid data die onze producten gebruiken te minimaliseren en ze toch even nuttig te houden. Daarnaast hebben we het makkelijker gemaakt om gegevens in accounts te beheren of te verwijderen”, legt hij uit.

In maart was de Amsterdamse rechtbank het met de Consumentenbond eens dat Facebook tussen 1 april 2010 en 1 januari 2020 in de fout is gegaan bij de verwerking van Nederlandse persoonsgegevens. Persoonsgegevens van Facebookgebruikers uit Nederland werden zonder toestemming gebruikt voor advertentiedoeleinden, maar dat mocht in dit geval niet volgens de wet. Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, liet toen weten in hoger beroep te gaan tegen bepaalde punten in de rechtszaak.

Afgelopen maandag kreeg Meta van Europese privacytoezichthouders nog een boete van 1,3 miljard dollar, omgerekend 1,2 miljard euro. Het concern zou gegevens van gebruikers hebben doorgestuurd naar de Verenigde Staten, zonder te verzekeren dat de privacy van de gebruikers daar gewaarborgd zou zijn.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 23 mei 2023, 19:25

Helaas trekken die Facebook en meta zich daar weinig van aan ze verdienen miljarden en iedereen profiteerde er van mee.
Niet voor niets zitten veel bedrijven en gemeente en de Roverheid op dit medium.
Mijn inziens krijgen ze de gegevens toegespeeld van elke face of te wel fake book gebruiker waar ze dus en niet alleen de CIA en de NSA ook allerlei zich zelf privacy respecterende landen waaronder dus ook jullie land van data van burgers worden voorzien.
Mijn inziens raken dus fakebook en Meta niet onder de indruk van deze boete als ze deze voor het verstrekken van privacy gevoelige gegevens en data van halve wereld op een presenteerblad lees vrachtwagen ladingen aangeleverd krijgen dus die boete ach die wordt ergens wel door de VS betaald als er al gen deal wordt gesloten.
De buiten wereld en de gebruikers worden dus weer gewoon in de tuin geleid.
De enige manier is dat de gebruiker massaal dit soort diensten links laat leggen en afhaakt dit is een van de weinige manieren deze data.dieven ad te straffen en oja ook de media die van deze diensten en data van Facebook gebruik maken hard aan pakken.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.